• Pomóżmy Jamesowi zostać lekarzem

09.01.2014 Uruchamiamy kolejny projekt - tym razem z cegiełkami na studia medyczne Jamesa!

Szukamy 4000 ludzi,którzy raz w roku wpłacą 10. złotych na ten właśnie cel (jeśli ktoś woli - to 83 grosze miesięcznie :)

James jest w Kasisi od wczesnego dzieciństwa. Niedawno skończył szkołę średnią. Jest "megazdolniachą", zawsze miał świetne oceny, od zawsze też chciał być lekarzem. Sióstr w Kasisi nie stać jednak na opłacanie ponadlicealnej edukacji wychowanków, dlatego James poszedł do pracy by na nie zarobić. Obecnie pracuje jako pielęgniarz w Coptic Hospital w Lusace i ze skromnej pensji odkłada niewielkie kwoty, by za parę lat móc pójść w ślady Alicka i zacząć studia felczerskie na lusackim Uniwersytetcie Medycznym.

Kilka miesięcy temu siostra Mariola podzieliła się marzeniem - pozwólmy talentom Jamesa rozwinąć się znacznie bardziej niż pozwoli na to edukacja w zambijskich warunkach. Chcemy wysłać Jamesa na studia medyczne do Polski.

James zajmował się Frankiem w ostatnich dniach jego życia, zarywał noce przyjeżdżając do Kasisi ze szpitala między dyżurami, by czuwać przy umierającym przyjacielu. Zajmował się nim z taką troską, że nie można mieć wątpliwości - ten chłopak ma powołanie do pracy z chorymi i tego powołania nie możemy zmarnować.

Możesz pomóc Jamesowi zostać lekarzem. Szczegóły w projekcie Studia dla Jamesa na naszej stronie głównej.