• Bliźniaczki Elisabeth i Esnart ponownie w Kasisi…

Z pewnością pamiętacie dziewczynki, są w Kasisi praktycznie niemal od urodzenia.

Jakiś czas temu organizacja, która przywiozła je do Kasisi, poinformowała Siostrę, że udało się odnaleźć rodzinę dziewczynek. Ich wujek zaproponował, że się nimi zaopiekuje, opieka społeczna przeprowadziła swoje procedury i wydała zgodę. Wujek wydawał się bardzo ogarnięty, Elisabeth i Esnart z radością przyjęły fakt, że będą miały rodzinny dom i wyjechały wraz z wujkiem w strony, z których wszyscy oni pochodzą - niemal 1000 km od Kasisi.

Od kilku dni dziewczynki znów są w Kasisi. I tym razem zostaną tu aż do pełnoletności. Okazało się bowiem, że wujek szybko znudził się nową odpowiedzialnością i opiekę nad bliźniaczkami powierzył jednej ze swoich żon, ta też zlekceważyła temat, a Elisabeth i Esnart znalazły się na ulicy. Gdy tylko się o tym dowiedzieliśmy - dziewczynki natychmiast wróciły do Kasisi.
    Na szczęście podczas tego epizodu nie stało się im nic złego (oczywiście poza tym, że sama krótkotrwała bezdomność musiała być dla nich traumą). Zadbamy (również formalnie) o to, by ta nieodpowiedzialna rodzina już nigdy nie rościła sobie żadnych praw do opieki nad dziewczynkami.

Nie usuwaliśmy albumów Elisabeth i Esnart z programu Adopcji Serca, wiedząc że takie sytuacje różnie się kończą - z jednej strony rodzina zawsze powinna mieć pierwszeństwo przed Domem Dziecka, z drugiej - nawet gdy wszystko się zbada i po sto razy sprawdzi - i tak może zdarzyć się wszystko, bo ludzie mocni w gębie nie zawsze okazują się mieć wytrwałe i dobre serce. Poza tym - wyprowadzka z Kasisi wcale nie oznacza końca relacji z Domem i udzielanego wsparcia. Wiele kasiskich dzieciaków, które wróciło do swoich wujków, cioć, dziadków - wciąż ma z nami stały kontakt, odwiedza nas, my wciąż płacimy za ich naukę, fundujemy jedzenie, ubrania, nadal są dla nas Kasisjanami, tyle że zaocznymi.... Bywa jednak i tak jak w tym wypadku.

Dobrze, że dziewczyny znów są z nami! Bezpieczne i szczęśliwe!  :)

DZIĘKUJEMY wszystkim, którzy tak wytrwale je wspierają!  :)