• Gimnazjum nr 5 im. Arkadego Fiedlera, Leszno - 1087,05 zł

Ozłacać Kasisi zaczęliśmy już od pierwszych dni czerwca. Wiele klas poznało historię Francisa, czytając i omawiając rozdział Książę z najnowszej książki Szymona Hołowni Jak robić dobrze. Podczas przerw można było wspomóc fundację, kupując przyniesione przez uczniów ciasto. Nasi uczniowie-wolontariusze (przygotowani przez nauczycieli) przeprowadzali w swoich klasach lekcję o Kasisi, opowiadali też o podopiecznych sierocińca w sąsiedniej szkole podstawowej i to oni prowadzili Wielki Finał.

16 czerwca w auli stanęły kasijskie drzewka i zrobiło się bardzo kolorowo. Dziewczyny ze szkolnej grupy teatralnej w przygotowanym przez siebie układzie tanecznym przypomniały także najważniejsze prawa dziecka, wprowadzając nas tym samym w klimat obchodzonego w naszym gimnazjum po raz pierwszy Dnia Dziecka Afrykańskiego. Gościem specjalnym Wielkiego Finału była p. Zofia Bartkowiak, lekarka, która w 2011 roku była wolontariuszką fundacji Redemptoris Missio i trafiła także do Kasisi. Dzięki niej mogliśmy z pierwszej ręki dowiedzieć się o życiu mieszkających tam dzieciaków i sióstr. Pani Zosia przekazała nam bransoletkę z Kasisi, którą można było wylosować podczas kwestowania.

Natalia zaprezentowała prezentację finałową, przypomniała najważniejsze akcje prowadzone przez oraz ideę crowdfundingu. Marcin - Przewodniczący Samorządu Uczniowskiego - nie tylko podsumował w prezentacji działania naszego „kasijskiego wolontariatu”, ale i przygotował specjalnie na tę okazję swój rap.

Jesteśmy dumni przede wszystkim z tego, że w akcję Ozłacamy Kasisi zaangażowało się ok. 60 uczniów i kilku nauczycieli, którzy pomogli w przygotowaniu lekcji i przeprowadzeniu części artystycznej. Serdecznie dziękujemy także naszym Rodzicom, Przyjaciołom, a w sposób szczególny naszym sąsiadom - Dyrekcji i Uczniom Szkoły Podstawowej nr 5 w Lesznie im. Henryka Sienkiewicza - za udział w kweście przeprowadzonej w dniu Wielkiego Finału. To dzięki nim dla dzieciaków z kasijskiego sierocińca zebraliśmy ponad tysiąc złotych.