• Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Czarnieckiego, Nisko - 615,00 zł

Ozłacamy Kasisi w Czarnieckim

Ozłacanie jest ok!

Nasza przygoda z Kasisi  to kilka tygodni przygotowań, rzetelnej pracy, dużo radości
    i wielka integracja społeczności szkolnej!

Do realizacji zadań grupa wolontariuszy przygotowała się poprzez zajęcia warsztatowe
     i opracowanie dokładnego planu działania. Po konsultacjach z przedstawicielami Fundacji Kasisi, nasze pozaszkolne działania ograniczyliśmy do działań promocyjnych, a zbieranie drobniaków przeprowadziliśmy 16 czerwca.

Dwa tygodnie poprzedzające wielki finał to czas zajęć przeprowadzonych przez naszych wolontariuszy w ramach godzin wychowawczych – tematyka zajęć obejmowała informowanie o celach i sposobach działania Fundacji Kasisi, a także wprowadzała
    w atmosferę i historię Placówki w Kasisi. Efektem zajęć były prace plastyczne,  konkurs na rymowankę zachęcającą do pomagania oraz na komiks, ukazujący historię wybranego dziecka z Kasisi. Podczas zajęć z religii zostały omówione zagadnienia dotyczące pomagania,
    a przede wszystkim wspólnego wypracowania konkretnych możliwości realizacji przez nas Przykazania Miłości. Tu i Teraz. Podczas zajęć z geografii uczniowie powtarzali wiadomości i poznawali ciekawostki przyrodnicze, ,gospodarcze i społeczne dotyczące życia na kontynencie afrykańskim. Na zajęciach z języka angielskiego poznawali elementy języka nyanja. Wolontariusze przygotowali dekorację, podkreślającą nie tyle kontrasty życia, ale możliwości wzajemnego ubogacania. Na tablicy pojawiły się też informację dotyczące Międzynarodowego Dnia Dziecka Afrykańskiego.

Muli bwanji Kasisi! Terenowa gra z Czarnieckim

Aby sprawdzić przekazaną wiedzę, a także wypromować Kasisi i działalność Fundacji Kasisi w naszym mieście, wolontariusze zorganizowali terenową grę miejską. Już samo formalne jej przygotowanie było formą promocji Fundacji Kasisi. W instytucjach, do których kierowaliśmy informacje o grze, rozprowadzaliśmy ulotki Fundacji. Okna szkolne skupiały spojrzenia przechodniów naklejonymi kolorowymi sercami (w nawiązaniu do logo Fundacji)
    i prowokowały rozmowy o powód takiego wystroju ( nasza szkoła znajduje się w centrum miasta). Ogromną zachętą do  udziału w grze były nagrody dla zwycięzców
    w poszczególnych kategoriach. Zwróciliśmy się z prośbą do nauczycieli naszej szkoły
    o przekazanie drobnych prezentów z dedykacjami dla zwycięzców. Wszyscy pozytywnie odpowiedzieli na naszą prośbę. Przekazane przez nich fanty okazały się bardzo atrakcyjne
    w oczach uczniów – stąd duże zainteresowanie wzięciem udziału w grze. Przygotowanie do gry było także początkiem zbierania piątek dla Kasisi. W związku z tym, że pieniądze mogliśmy zbierać wyłącznie 16 czerwca, w dniach wcześniejszych zebraliśmy kolorowe „piątki” od naszych nauczycieli, pracowników, uczniów i wraz z pozdrowieniami postanowiliśmy je wysłać do Fundacji – liczymy, ze trafią do Kasisi i być może sprawią komuś radość! Do gry terenowej każda klas wytypowała trzyosobowy zespół. Poniżej karta do gry, którą otrzymywała każda drużyna (opis w osobnym folderze).

Gra była świetnym sposobem sprawdzenia wiedzy z geografii, a także znajomości Kasisi
    i Fundacji. Odbywała się w centralnym punktach naszego miasta. Biorący udział w grze wolontariusze ozdobili twarze kolorowymi sercami, a przy swoich stanowiskach umieścili przygotowane w tym celu Logo Fundacji Kasisi. Rozmawiali z przechodniami, rozdawali ulotki i zapraszali na finał. Zadanie dodatkowe w grze - ZRÓB SELFIE I UDOSTĘPNIJ JE – było super promocją Fundacji w Internecie ( zwycięskie zdjęcie otrzymało ponad 300 polubień).  W trakcie zmagań, w szkole odbywał się konkurs na komiks. Po zakończonej grze komisje, składające się z wolontariuszy i nauczycieli, dokonały oceny poszczególnych konkurencji. Prace powstałe w jej trakcie oraz plansze z „piątkami” dla dzieciaków z Kasisi posłużyły jako element dekoracji na dzień finałowy. W grze wystartowało 11 drużyn. Uczestnicy, podczas wielkiego finału, wylosowali dla siebie nagrody od nauczycieli.

Ozłacamy Kasisi z dzieciakami!

16 czerwca zaprosiliśmy do szkoły klasę drugą ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Nisku oraz przedszkolaków z Przedszkola Dom Misia w Nisku.  Postanowiliśmy się podzielić zdobytą wiedzą i zachęcić do wsparcia rówieśników z Zambii. Żeby pomaganie było dla nich przyjemnością, nasi wolontariusze i nauczyciele przygotowali dla dzieciaków atrakcyjne zajęcia. Kinga Kaczmarek przygotowała krótką prezentację przybliżającą dzień powszedni dzieci w Kasisi, cheeleaderki  przygotowały i przećwiczyły z dziećmi tańce afrykańskie;
    p. Joanna Nowakowska poprowadziła warsztaty z geografii, p. Patrycja Pipska z języka nyanja; natomiast grupa wolontariuszy z p. Martą Kapicą warsztaty z fizyki. Dzieci chętnie podzieliły się drobniakami ze swoimi rówieśnikami, „przybiły piątki”, aktywnie uczestniczyły w zajęciach. Przedszkolaki zachwyciły się dodatkowo szkolnymi dzwonkami i dużymi ławkamiJ. W sumie odwiedziła nas grupa ok 70 dzieci – wszystkie otrzymały ulotki
    z Fundacji.

Ozłacamy Kasisi na sportowo!
     Wielki mecz charytatywny:  Gwiazdy Czarnieckiego -  Gwiazdy Kasisi!

Dzieci i młodzież w Kasisi pewnie w siatkówkę nie grają – dla nas jest to ważna dyscyplina, dlatego na finał zaplanowaliśmy mecz i do drużyny Kasisi zaprosiliśmy prawdziwe Gwiazdy! Przed rozpoczęciem meczu  pomodliliśmy się za tych, którym chcemy pomagać i by Bóg był uwielbiony w naszych działaniach, bu nie były one tylko aktywizmem. Uczestnicy gry wylosowali nagrody i ogłoszono zwycięską klasę!

Przedpołudniowe szkolne rozgrywki wyłoniły drużynę Gwiazd Czarnieckiego. W drużynie Gwiazd Kasisi zagrali:

p. Dyrektor LO  Jerzy Stelmach – kapitan;
    p. Agata Zych – nauczycielka wychowania fizycznego, trenerka obu drużyn:);
    p. Joanna Nowakowska – nauczycielka geografii, wychowawczyni 1d;
    p. Marcin Folta – polonista, wychowawca 1a;
    Agata Hulak - siostra z Domu Dziecka, w którym pracują nasi wolontariusze;
    p. Dariusz Wasyl – katecheta, komendant Hufca ZHP Nisko im. Szarych Szeregów;
    ks. Mariusz Góra - katecheta LO i RCEZ w Nisku;
    ks. Mariusz Wieleba - Dekanalny Duszpasterz Dzieci i Młodzieży, katecheta RCEZ w Nisku;
    p. Marta Stefaniak - psycholog, trener mentalny obu drużyn;
    p. Radosław Litwin – polonista, rzecznik prasowy drużyny.

W roli kibiców wystąpiła społeczność Liceum Nisko!

Mecz przebiegał w duchu radosnej, sportowej rywalizacji. Wygrali wszyscy, chociaż wynik spotkania to 4:0 dla Kasisi!!!!! Zagraliśmy 4 sety, bo grało się i kibicowało naprawdę rewelacyjnie. Poza tym już dawno nie było okazji do takiej rywalizacji z nauczycielami……

Postanowiliśmy też wybrać kibica meczu, gdyż wskazanie najlepszego zawodnika nie było możliwe. Radosną atrakcją okazało się też oglądanie prezentacji finałowejJ.

Podczas meczu zbieraliśmy drobniaki – po podliczeniu okazało się, że jest to kwota 615 złotych.

Słodkie świętowanie zwycięstwa!

Dzień po zakończonej akcji wolontariusze realizujący projekt oraz zwycięzcy z klasy 1c zostali zaproszeni na słodkie świętowanie zwycięstwa wraz z dyrektorem i nauczycielami. Dzięki sponsorom były lody, ciastka i truskawki – było słodko i radośnie.

Już nikt nie ma wątpliwości, że pomaganie jest przyjemne,  że dając, otrzymujemy….

W realizację projektu zaangażowana była cała społeczność Czarnieckiego – dyrekcja, nauczyciele, pracownicy i uczniowie. W prasie ukazały się informacje o naszych działaniach, sami narobiliśmy tyle pozytywnego zamieszania, że raczej każdy w Nisku słyszał o Kasisi….

Wolontariusze z Czarnieckiego zaangażowani w realizację ozłacania:

1. Gabrysia Dąbek kl. 1e
    2. Karolina Klusek kl. 2d
    3. Kasia Stelmach kl. 1e
    4. Kasia Dąbek kl. 1b
    5. Wiktoria Socha kl. 1b
    6. Bernadetta Siudak kl. 1a
    7. Edyta Słodzińska kl. 1a
    8. Natalia Jbłońska kl. 1a
    9. Weronika Siustrzyk kl. 2d
    10. Ewelina Stój kl. 2d
    11. Izabela Oleksak kl. 1b
    12. Ania Hawryło kl. 1b

Zajęcia odbyły się we wszystkich klasach w szkole, w akcję zaangażowali się wszyscy nauczyciele. Zajęcia prowadzili wolontariusze oraz p. Joanna Nowakowska, p. Patrycja Pipska, p. Marta Kapica, p. Monika Krawiec.  W ocenianiu prac uczestniczyli: p. dyr. Beata Wasyl, p. Marcin Folta, p. Anna Lesiczka, p. Joanna Nowakowska, p. Marta Kapica,
    p. Patrycja Pipska, p. Krzysztof Śnieżek,  ks. Mariusz Góra.

Koordynator akcji: Monika Krawiec