• Szkoła Podstawowa, Strachocin - 360,60 zł

Nasza Szkoła odpowiedziała pozytywnie na apel Szymona Hołowni - założyciela Fundacji Kasisi i już 23.05.2015r na naszym szkolnym Festynie rozpoczęliśmy akcję - naszą szkolną akcję "Ozłacamy kassisi". Jesteśmy dumni , bo w województwie zachodniopomorskim udział w tej akcji wzięło 5 szkół pośród których jest nasza szkoła.

Poprzez udział w akcji zabraliśmy naszych uczniów w niezwykłą podróż po Afryce i zapoznaliśmy ich z tym, jak żyją ich rówieśnicy w Afryce; pokazaliśmy im, na podstawie historii dzieciaków z domu dziecka Kasisi, że miłość i ciepło relacji międzyludzkich są najlepszym lekarstwem na nieszczęścia i krzywdy; wierzymy, że uzmysłowiliśmy im wartość pieniądza (w Afryce duża rodzina jest w stanie przeżyć jeden dzień za niecałe 5 zł!); poprzez przeprowadzoną zbiórkę pokazaliśmy siłę, która tkwi w solidarności małych gestów, leżącej u podstaw idei crowdfundingu (finansowania społecznościowego),  przede wszystkim nasze dzieci doświadczyły, że pomaganie innym może być pasją realizowaną z uśmiechem i wyobraźnią, czego odzwierciedleniem jest fotorelacja z Wielkiego Ogólnopolskiego Finału Akcji, który odbył sie i w naszej szkole 16 czerwca – Międzynarodowy Dzień Dziecka Afrykańskiego! Z wielką radością przelaliśmy już na konto Fundacji Kasisi kwotę - 360,60 zł. Wszystkim za wszystko DZIĘKUJEMY. Koordynatorem akcji "Ozłacamy Kasisi" w SP Strachocin