• Elizabeth S. 11L

Elizabath urodziła się 17.10.2006r. Nie jest w Kasisi sama. Ma bowiem siostrę bliźniaczkę Esnart. Dziewczynki pochodzą z odległego zakątka Zambii (900 km od Kasisi). Do sierocińca trafiły kiedy miały zaledwie kilka dni. Ich matka zmarła, a ojciec jest nieznany. Elizabeth jest zdrowa i zadowolona z życia. Jest bardzo ułożona i raczej poważna jak na swój wiek. Lubi się uczyć, czytać i chodzić do szkoły. Razem z siostrą uczęszcza do pierwszej klasy. Dziewczynki są ze sobą bardzo zżyte, wszystko robią wspólnie.

CZERWIEC 2015r.

Elizabet razem z siostrą jest na wakacjach u swojej rodziny na północy kraju.

CZERWIEC 2016r.

Dziewczynka jest chwilowo u swojej rodziny.

GRUDZIEŃ 2016r.

Elizabet wciąż jest u swojej rodziny, ale wróci do Kasisi.

15 MAJA 2017r.

Jakiś czas temu organizacja, która przywiozła dziewczynkę do Kasisi, poinformowała siostrę Mariolę, że udało się odnaleźć jej rodzinę. Jej wujek zaproponował, że zaopiekuje się Elizabeth i jej siostrą, opieka społeczna przeprowadziła swoje procedury i wydała zgodę. Wujek wydawał się bardzo w porządku, Elisabeth i Esnart z radością przyjęły fakt, że będą miały rodzinny dom i wyjechały wraz z wujkiem w strony, z których wszyscy oni pochodzą - niemal 1000 km od Kasisi. Od kilku dni dziewczynki znów są w Kasisi. I tym razem zostaną tu aż do pełnoletności. Okazało się bowiem, że wujek szybko znudził się nową odpowiedzialnością i opiekę nad bliźniaczkami powierzył jednej ze swoich żon, ta też zlekceważyła temat, a Elisabeth i Esnart znalazły się na ulicy. Gdy tylko się o tym dowiedzieliśmy - dziewczynki natychmiast wróciły do Kasisi. Na szczęście podczas tego epizodu nie stało się im nic złego (oczywiście poza tym, że sama krótkotrwała bezdomność musiała być dla nich traumą). Zadbamy (również formalnie) o to, by ta nieodpowiedzialna rodzina już nigdy nie rościła sobie żadnych praw do opieki nad dziewczynkami. Nie usuwaliśmy albumów Elisabeth i Esnart z programu Adopcji Serca, wiedząc że takie sytuacje różnie się kończą - z jednej strony rodzina zawsze powinna mieć pierwszeństwo przed Domem Dziecka, z drugiej - nawet gdy wszystko się zbada i po sto razy sprawdzi - i tak może zdarzyć się wszystko.

Adoptowali materialnie

Adoptowali duchowo