• Esnart 11L

Esnart urodził się 17.10.2006r. W Kasisi jest razem ze swoją siostrą bliźniaczką Elizabeth, z którą jest bardzo zżyta. Obie pochodzą z odległego zakątka Zambii (900 km od Kasisi). Trafiły do sierocińca, kiedy miały zaledwie kilka dni. Ich matka zmarła, a ojciec jest nieznany. Esnart jest zdrowa, pogodna i zadowolona z życia. To bardzo ułożona i dojrzała dziewczynka. Lubi się uczyć, czytać i chodzić do szkoły. Uczęszcza obecnie do pierwszej klasy.

CZERWIEC 2015r.

Esnart razem z siostrą jest na wakacjach u swojej rodziny na północy kraju.

GRUDZIEŃ 2016r.

Esnart wciąz jest u swojej rodziny, ale wróci do Kasisi.

15 MAJA 2017r.

Jakiś czas temu organizacja, która przywiozła dziewczynkę do Kasisi, poinformowała siostrę Mariolę, że udało się odnaleźć jej rodzinę. Jej wujek zaproponował, że zaopiekuje się Esnart i jej siostrą, opieka społeczna przeprowadziła swoje procedury i wydała zgodę. Wujek wydawał się bardzo w porządku, Elisabeth i Esnart z radością przyjęły fakt, że będą miały rodzinny dom i wyjechały wraz z wujkiem w strony, z których wszyscy oni pochodzą - niemal 1000 km od Kasisi. Od kilku dni dziewczynki znów są w Kasisi. I tym razem zostaną tu aż do pełnoletności. Okazało się bowiem, że wujek szybko znudził się nową odpowiedzialnością i opiekę nad bliźniaczkami powierzył jednej ze swoich żon, ta też zlekceważyła temat, a Elisabeth i Esnart znalazły się na ulicy. Gdy tylko się o tym dowiedzieliśmy - dziewczynki natychmiast wróciły do Kasisi. Na szczęście podczas tego epizodu nie stało się im nic złego (oczywiście poza tym, że sama krótkotrwała bezdomność musiała być dla nich traumą). Zadbamy (również formalnie) o to, by ta nieodpowiedzialna rodzina już nigdy nie rościła sobie żadnych praw do opieki nad dziewczynkami. Nie usuwaliśmy albumów Elisabeth i Esnart z programu Adopcji Serca, wiedząc że takie sytuacje różnie się kończą - z jednej strony rodzina zawsze powinna mieć pierwszeństwo przed Domem Dziecka, z drugiej - nawet gdy wszystko się zbada i po sto razy sprawdzi - i tak może zdarzyć się wszystko.

Adoptowali materialnie

Adoptowali duchowo