• Dominikańskie jabłka dla Spiżarni w Kasisi

W ostatnią niedzielę września podczas wszystkich Mszy Świętych u oo.Dominikanów na Służewie w Warszawie można było wesprzeć Fundację Kasisi kupując jabłka prosto z przyklasztornego sadu!

Cytując słowa Szymona Hołowni o idei projektu Spiżarnia, chcemy serdecznie podziękować Duszpasterstwu Rodzin za zorganizowanie wspaniałej akcji i każdemu, kto kupując jabłko zechciał zasilić kasiską Spiżarnię!

„Proszenie o wsparcie w żywieniu dzieci można kierować tylko do ludzi o wielkim sercu i wielkiej wyobraźni. Którzy wiedzą, że każdy posiłek, który kupią naszemu dziecku może per saldo przynieść efekty znacznie większe niż sto tornistrów i piętnaście par butów. Bo kreatywności, dobrego samopoczucia, zdrowia (a wszystkiego tego nie będzie bez właściwie skomponowanego jedzenia) nie zastąpi żaden ciuch i żaden sprzęt.
    Pomagając naszym dzieciakom, kupując im lepsze, lepiej zbilansowane i dopasowane do ich rozwojowych potrzeb jedzenie, wpisujecie się w ich DNA, darujecie im cegiełki, którymi mogą codziennie zbudować siebie takich, jakimi naprawdę chcieliby być. Jakimi wymyślił ich Stwórca, zanim jeszcze człowiek wpadł na pomysł, że chciwość (nazywana dzisiaj zapobiegliwością i rozsądkiem inwestycyjnym) jest lepsza od dzielenia się. I zanim stał się ślepy na fakt, że każda wielka podróż składa się z miliona kroków. Bo najlepiej walczyć ze złym światem tworząc gdzieś świat dobry".

Środki ze sprzedaży jabłek (13 560zł!) przeznaczone zostały na wsparcie ponad 200 sierot z Domu Dziecka w Kasisi z Zambii, który prowadzą polskie Siostry Służebniczki Starowiejskie, a sierocińcem opiekuje się Fundacja Kasisi Szymona Hołowni.

Pieniądze zasilą projekt Spiżarnia, dzięki któremu Siostry codziennie mogą zapewnić dzieciom  wyżywienie.

Dziękujemy!