• Uwaga Szkoły i Przedszkola - startujemy z III edycją Ozłacamy Kasisi!

Zachęceni sukcesem I i II edycji projektu „Ozłacamy Kasisi”, w której wzięło udział kilkadziesiąt placówek edukacyjnych z całej Polski (od przedszkoli po szkoły ponadgimnazjalne) oraz bardzo pozytywnymi reakcjami środowisk nauczycielskich, rodziców i społeczności lokalnych na tę inicjatywę, rozpoczynamy III edycję projektu. Nasi wysłannicy w grudniu wyruszyli do Afryki, aby przygotować dla Was specjalne zadania.

Projekt od początku opiera się na dwóch filarach: pierwszym z nich są działania edukacyjne, drugim – zbiórka drobnych złotówek, które pozwolą nam realnie odmienić życie naszych podopiecznych.

Wielki Ogólnopolski Finał Akcji „Ozłacamy Kasisi” odbędzie się 16 czerwca 2017 roku, gdy obchodzony jest, ustanowiony przez UNICEF oraz Unię Afrykańską, Międzynarodowy Dzień Dziecka Afrykańskiego, upamiętniający masakrę dzieci w RPA domagających się prawa do edukacji i równości społecznej.

Podczas I edycji zabraliśmy wszystkich Uczestników w niezwykła podróż po Afryce i zapoznaliśmy ich z tym, jak żyją ich rówieśnicy w Afryce; pokazaliśmy piękno Zambii, a na podstawie historii naszych dzieciaków każdy mógł się przekonać, że miłość i ciepło relacji międzyludzkich są najlepszym lekarstwem na nieszczęścia i krzywdy;

Podczas II edycji realizowaliśmy wspólnie zadania, które pokazały siłę, tkwiącą w solidarności małych gestów, leżącej u podstaw idei crowdfundingu (finansowania społecznościowego), na której opiera się i działa nasza Fundacja. To była niezwykła akcja podczas której Uczniowie uzmysłowili sobie m.in wartość pieniądza (w Afryce duża rodzina jest w stanie przeżyć jeden dzień za niecałe 5 zł!), a przede wszystkim doświadczyli, że pomaganie innym może być pasją realizowaną z uśmiechem i wyobraźnią.

Zapraszamy Was do udziału w III edycji, która będzie równie niezwykłą przygodą, zatytułowaną NIEZWYKŁA LEKCJA PROSTO Z AFRYKI!

Tym razem chcemy Wam pokazać to, czym Afryka pozytywnie zaskoczyła nas przez te lata działalności naszej Fundacji. Okazuje się bowiem, że nie jest to tylko kontynent, który wymaga jedynie naszej pomocy. Coraz częściej to Afryka pomaga nam zrozumieć co w życiu jest najistotniejsze i jak wiele w życiu mamy.

Motto naszej Fundacji brzmi: „Każdy ma coś, ale nikt nie ma wszystkiego”.

Podczas III edycji „Ozłacamy Kasisi” chcemy Wam pokazać to niezwykłe „coś” co ma w sobie Afryka, a za czym my w Europie zdaje się, że bardzo tęsknimy…

W grudniu nasi wysłannicy wyruszyli do Afryki, aby przygotować dla Was specjalne zadania. Tym razem pokażemy Wam nieco więcej Afryki niż tylko Zambię. Sięgniemy także do bogactwa krajów i niezwykłych historii ludzi, których poznaliśmy dzięki działalności naszej bliźniaczej Fundacji Dobrej Fabryce.

Postawimy przed Wam dwa niezwykłe zadania do wykonania oraz tradycyjnie zapraszamy, abyście 16 czerwca urządzili wielkie święto i zorganizowali widowiskową akcję w ramach Wielkiego Ogólnopolskiego Finału III edycji Ozłacamy Kasisi.

Projekt realizować będziemy w II semestrze, ale już dziś możecie się do niego zgłosić. Dzięki temu będziemy z Wami w stałym kontakcie.

Każdej Szkole i Przedszkolu, które wezmą udział w naszej akcji, zapewniamy ciekawą promocję (szczegóły na naszej stronie WWW) oraz możliwość zaprezentowania szerokiemu gronu owoców działań podjętych przez Uczniów i Nauczycieli. Wokół Fundacji Kasisi skupionych jest aktywnie już blisko 65,5 tysiąca osób.

Przewidziane są także wyróżnienia w postaci Złotych Certyfikatów dla Nauczycieli, Uczniów oraz Dyrekcji Szkół biorących udział w akcji. Natomiast dla Placówki, która zajmie pierwsze miejsce w Rankingu Pomagania, przygotowałem specjalną nagrodę niespodziankę oraz możliwość zostania przez najbliższy rok Szkołą Partnerską Kasisi w Zambii.

Pomaganie innym to nie męka wyrzeczenia, ale szczęście płynące z tego, że zyskuje się kompletnie nowy świat. My już w niego wsiąknęliśmy, teraz zachęcamy Was do podjęcia tego niezwykłego wyzwania.