• Szkoła Podstawowa Nr 27 im.gen. Elżbiety Zawackiej w Toruniu.

Szkoła Podstawowa Nr 27 im. gen. Elżbiety Zawackiej w Toruniu, to mała licząca zaledwie 180 uczniów placówka położona na pięknym osiedlu Kaszczorek. Jednak potencjał tej szkoły jest znany w całym mieście. Szczególnie owocna jest tutaj działalność charytatywna i wolontariacka. Poza wieloma akcjami nasze serce już od wielu lat sięga do Kasisi. 16 lat temu zorganizowaliśmy na rzecz tamtejszego Domu Dziecka festyn afrykański i zebrane środki przeznaczyliśmy na szczepionki. Od czterech lat jesteśmy rodziną adopcyjną dla Esnart, a w tym roku po wizycie rekolekcyjnej księdza Misjonarza adopcji duchowej i materialnej dokonały wszystkie klasy od II do VII. Do akcji Ozłacamy przystąpiliśmy żeby lepiej poznać działalność sióstr i życie dzieci.

ZADANIE NUMER 1

Zaprosiliśmy do szkoły, księdza misjonarza Czesława Wojciechowskiego, który opowiadał nam o swojej pracy w Afryce.Wtedy kolejne klasy zdecydowały się na adopcję materialną dzieci z Kasisi. przystąpiliśmy do projektu "Ozłacamy Kasisi". Każde dziecko w naszej szkole wykonało palmę wielkanocną i zorganizowaliśmy Parafialny Kiermasz Wielkanocny.

ZADANIE NUMER 2

Nauczycielki zajęć komputerowych, języka polskiego i języka angielskiego zainspirowane przez koordynatorkę przeprowadziły ciekawe lekcje NA AFRYKAŃSKIM SZLAKU. Niezwykłe było zaangażowanie dzieci, które związane przez adopcje z Kasisi aktywnie realizowały powierzone zadania.

KOLEGA DO PARY

Z tym zadaniem było najłatwiej. Każdy uczeń naszej szkoły ma przecież takie dziecko w Kasisi, które dobrze zna, pomaga Mu materialnie, myśli o Nim i modli się w jego intencji. Na zajęciach uczniowie rysowali portrety, a na lekcjach języka angielskiego z panią Anetą pisały dialogi i odgrywały scenki. Najbardziej zaciekawiło uczniów uczenie się języka nyanja.

FINAŁ

Nadszedł 16 czerwca 2018, sobota. Od rana w szkole krzątają się nauczyciele, uczniowie i ich rodzice. Organizujemy festyn z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka Afrykańskiego. Przygotowujemy zaplanowane przez koordynatorkę Beatę Wilmanowicz stanowiska. Robi się pyszna lemoniada, porcjowane są pyszne wypieki do Cukierenki. Rozkłada się stanowisko z ręcznie robionymi ozdobami i wyplatarnią bransoletek. Franek z klasy IV wyspecjalizował się w malowaniu twarzy, a Marysia z koleżankami i Panią logopedą przygotowały Loterię fantową w całości sponsorowaną przez Rodziców naszych uczniów. Każdy los wygrywa. na boisku pan Marcin rozpoczyna rozgrywki sportowe.  Przygotował medale dla zwycięzców. W przerwie dzieci będą mogły zaprezentować swoje talenty taneczno-wokalne , bo mikrofon dzisiaj jest dla wszystkich.Swoimi występami zaszczyciła nas szkolna klarnecistka, a swoim show zachwyciła Misia jako Jennifer Lopez. Najlepiej spisała się słoneczna pogoda. Goście dopisali i puszki DLA KASISI  powoli się zapełniały.

Wsparcie z projektu "Adoptuj z sercem", marzec 2018r.- 100 zł

Wsparcie z projektu "Adoptuj z sercem", kwiecień 2018r.- 150 zł