• Szkoła Podstawowa w Subkowach

Uczniowie Szkoły Podstawowej rozpoczęli udział w projekcie poprzez zorganizowanie własnych akcji, gratulujemy!

Ozłacamy po angielsku.Nasze działania przebiegają "dwutorowo". Po pierwsze na kolorowo korespondujemy z mieszkańcami Kasisi w języku Misia Puchatka, a po drugie zgłębiamy zbiór bajek zambijskich pt."Kalulu the hare and other Zambian folktales" napisany i zilustrowany przez Parvathi'ego Raman'a. Piszemy mini-scenariusze i odgrywamy je na lekcjach.
    Dziś uczniowie klasy IIIc  dowiedzieli się jak zając Kalulu przechytrzył słonia.Pięknie odegrali dialogi,  samodzielne wykonali kukiełki i mini-scenografię. Humor afrykański zdecydowanie przypadł dzieciom do gustu, bo pracy uczniów towarzyszył gromki śmiech.Uśmiech

Otrzymaliśmy relację z kolejnej zrealizowanej akcji, dziękujemy!

NASZYM PATRONEM SZKOŁY JEST TELIGA,SŁYNNY  ŻEGLARZ, KTÓRY W 1968 ROKU SAMOTNIE ŻEGŁOWAŁ WZDŁUŻ ZACHODNIEGO WYBRZEŻA AFRYKI . NIESTETY NIE WSTĄPIŁ PO DRODZE  DO SIÓSTR W KASISI, ALE ZAHACZYŁ O RPA, SENEGAL I MAROKO. JEGO HISTORIA ŚWIETNIE  NADAJE SIĘ  NA PLANSZOWĄ GRĘ PRZYGODOWĄ O ODWADZE I PRZYJAŹNI. DZIŚ CZYTALIŚMY DZIENNIKI TELIGI I TWORZYLIŚMY KOLEJNE POLA NASZEJ PLANSZOWEJ OPOWIEŚCI.

Dziękujemy za kolejną relację

KARTKA WIELKANOCNA NA RZECZ DOMU DZIECKA W KASISI

UZNALIŚMY, ŻE  AKCJĘ WARTO ZACZĄĆ JUŻ TERAZ,BO TRADYCYJNI UŻYTKOWNICY POCZTY POLSKIEJ SKŁADAJĄ U NAS DOŚĆ SPORE ZAMÓWIENIA  (PO 10,PO 2O)!!!

PRodukcja kartek wielkanocnych Trwa Nieustannie na lekcjach plastyki i zajęciach świetlicowych.

Relacja z realizacji zadań

PRZEŻYLIŚMY WSPANIAŁĄ PRZYGODĘ.DOWIEDZIELIŚMY SIĘ Z OPOWIADAŃ SIOSTRY MARIOLI, CO DZIEJE SIĘ OBECNIE W KASISI, OBEJRZELIŚMY KASISJAŃSKIE SAMOCHODY NA IŚCIE RAJDOWYCH TRASACH ZAMBII. POTAŃCZYLIŚMY Z ZAMBIJSKIMI TANCERKAMI I WYSŁUCHALIŚMY LEKCJI Z RADIA CHIKUNI. UCZYLIŚMY SIĘ JĘZYKA PLEMIENNEGO NIANJA OD UCZNIÓW Z ZAMBIJSKIEJ SZKOŁY. POZNALIŚMY NOWĄ KOLEŻANKĘ RITĘ. RÓWNOCZEŚNIE PORUSZALIŚMY SIĘ PO KOLEJNYCH POLACH DO GRY "NA AFRYKAŃSKIM SZLAKU". DZIECI STWORZYŁY PLANSZE DO GRY.

ZADANIE 1: GRA PLANSZOWA POSZUKIWANIE SKARBU. LEKCJĘ , PODCZAS KTÓREJ POWSTAŁY CZTERY PIĘKNE PLANSZE DO GRY "NA AFRYKAŃSKIM SZLAKU" ZREALIZOWALIŚMY W ZERÓWCE.

WSZYSTKIE PLANSZE  BYŁY NIEZWYKŁE I INSPIRUJĄCE. JEDNAK TA, KTÓRĄ PRZEDSTAWIAMY PONIŻEJ CHWYCIŁA NAS ZA SERCE. SZEŚCIOLETNIA DARIA NA PYTANIE , CO SIĘ W NIEJ ZMIENIŁO PODCZAS TEJ WĘDRÓWKI BEZ ZBYTNIEGO GŁÓWKOWANIA POWIEDZIAŁA "DOWIEDZIAŁAM SIĘ, ŻE  PIĘĆ ZŁOTYCH WARTE JEST DUŻO WIĘCEJ (GDY MOŻE KOMUŚ POMÓC)”

ZADANIE 2: KOLEGA DO PARY.

ZADANIE 3: KIERMASZ

NASZ KIERMASZ KARTEK WIELKANOCNYCH ZBIEGŁ SIĘ ZE SZKOLNYMI REKOLEKCJAMI. SŁOŃCE UŚMIECHAŁO SIĘ DO NAS WESOŁO. ŻYWE REKLAMY  W POSTACI UCZNIÓW CHĘTNIE WYŁANIAŁY SIĘ Z TŁUMU I PRZYCIĄGAŁY NAM NOWYCH KLIENTÓW. RODZICE I DZIADKOWIE ADOPTOWALI NASZĄ AKCJĘ DUCHOWO ;) W DOMACH. PEWNIE DLATEGO BYŁO AŻ TAK FAJNIE!!!!!

Wsparcie z projektu "Adoptuj z sercem", styczeń 2018r.- 50 zł

Wsparcie z projektu "Adoptuj z sercem", luty 2018r.- 50 zł