• Szkoła Podstawowa w Subkowach

Uczniowie Szkoły Podstawowej rozpoczęli udział w projekcie poprzez zorganizowanie własnych akcji, gratulujemy!

Ozłacamy po angielsku.Nasze działania przebiegają "dwutorowo". Po pierwsze na kolorowo korespondujemy z mieszkańcami Kasisi w języku Misia Puchatka, a po drugie zgłębiamy zbiór bajek zambijskich pt."Kalulu the hare and other Zambian folktales" napisany i zilustrowany przez Parvathi'ego Raman'a. Piszemy mini-scenariusze i odgrywamy je na lekcjach.
    Dziś uczniowie klasy IIIc  dowiedzieli się jak zając Kalulu przechytrzył słonia.Pięknie odegrali dialogi,  samodzielne wykonali kukiełki i mini-scenografię. Humor afrykański zdecydowanie przypadł dzieciom do gustu, bo pracy uczniów towarzyszył gromki śmiech.Uśmiech

Otrzymaliśmy relację z kolejnej zrealizowanej akcji, dziękujemy!

NASZYM PATRONEM SZKOŁY JEST TELIGA,SŁYNNY  ŻEGLARZ, KTÓRY W 1968 ROKU SAMOTNIE ŻEGŁOWAŁ WZDŁUŻ ZACHODNIEGO WYBRZEŻA AFRYKI . NIESTETY NIE WSTĄPIŁ PO DRODZE  DO SIÓSTR W KASISI, ALE ZAHACZYŁ O RPA, SENEGAL I MAROKO. JEGO HISTORIA ŚWIETNIE  NADAJE SIĘ  NA PLANSZOWĄ GRĘ PRZYGODOWĄ O ODWADZE I PRZYJAŹNI. DZIŚ CZYTALIŚMY DZIENNIKI TELIGI I TWORZYLIŚMY KOLEJNE POLA NASZEJ PLANSZOWEJ OPOWIEŚCI.

Dziękujemy za kolejną relację

KARTKA WIELKANOCNA NA RZECZ DOMU DZIECKA W KASISI

UZNALIŚMY, ŻE  AKCJĘ WARTO ZACZĄĆ JUŻ TERAZ,BO TRADYCYJNI UŻYTKOWNICY POCZTY POLSKIEJ SKŁADAJĄ U NAS DOŚĆ SPORE ZAMÓWIENIA  (PO 10,PO 2O)!!!

PRodukcja kartek wielkanocnych Trwa Nieustannie na lekcjach plastyki i zajęciach świetlicowych.

Relacja z realizacji zadań

PRZEŻYLIŚMY WSPANIAŁĄ PRZYGODĘ.DOWIEDZIELIŚMY SIĘ Z OPOWIADAŃ SIOSTRY MARIOLI, CO DZIEJE SIĘ OBECNIE W KASISI, OBEJRZELIŚMY KASISJAŃSKIE SAMOCHODY NA IŚCIE RAJDOWYCH TRASACH ZAMBII. POTAŃCZYLIŚMY Z ZAMBIJSKIMI TANCERKAMI I WYSŁUCHALIŚMY LEKCJI Z RADIA CHIKUNI. UCZYLIŚMY SIĘ JĘZYKA PLEMIENNEGO NIANJA OD UCZNIÓW Z ZAMBIJSKIEJ SZKOŁY. POZNALIŚMY NOWĄ KOLEŻANKĘ RITĘ. RÓWNOCZEŚNIE PORUSZALIŚMY SIĘ PO KOLEJNYCH POLACH DO GRY "NA AFRYKAŃSKIM SZLAKU". DZIECI STWORZYŁY PLANSZE DO GRY.

ZADANIE 1: GRA PLANSZOWA POSZUKIWANIE SKARBU. LEKCJĘ , PODCZAS KTÓREJ POWSTAŁY CZTERY PIĘKNE PLANSZE DO GRY "NA AFRYKAŃSKIM SZLAKU" ZREALIZOWALIŚMY W ZERÓWCE.

WSZYSTKIE PLANSZE  BYŁY NIEZWYKŁE I INSPIRUJĄCE. JEDNAK TA, KTÓRĄ PRZEDSTAWIAMY PONIŻEJ CHWYCIŁA NAS ZA SERCE. SZEŚCIOLETNIA DARIA NA PYTANIE , CO SIĘ W NIEJ ZMIENIŁO PODCZAS TEJ WĘDRÓWKI BEZ ZBYTNIEGO GŁÓWKOWANIA POWIEDZIAŁA "DOWIEDZIAŁAM SIĘ, ŻE  PIĘĆ ZŁOTYCH WARTE JEST DUŻO WIĘCEJ (GDY MOŻE KOMUŚ POMÓC)”

ZADANIE 2: KOLEGA DO PARY.

ZADANIE 3: KIERMASZ

NASZ KIERMASZ KARTEK WIELKANOCNYCH ZBIEGŁ SIĘ ZE SZKOLNYMI REKOLEKCJAMI. SŁOŃCE UŚMIECHAŁO SIĘ DO NAS WESOŁO. ŻYWE REKLAMY  W POSTACI UCZNIÓW CHĘTNIE WYŁANIAŁY SIĘ Z TŁUMU I PRZYCIĄGAŁY NAM NOWYCH KLIENTÓW. RODZICE I DZIADKOWIE ADOPTOWALI NASZĄ AKCJĘ DUCHOWO ;) W DOMACH. PEWNIE DLATEGO BYŁO AŻ TAK FAJNIE!!!!!

"Twarze Afryki". Spotkanie z mateuszem Gasińskim

Z okazji Dnia Ziemi w naszej szkole przeżyliśmy wyjątkowe wydarzenie. Było nim spotkanie zatytułowane "Twarze Afryki". Przyjechał do nas Pan Mateusz Gasiński- Prezes Fundacji Kasisi i Fundacji Dobra Fabryka ufundowanej przez Szymona Hołownię. Usłyszeliśmy opowieści o konkretnych ludziach i miejscach, w których działają obie organizacje. Poznaliśmy z imienia pacjentów kongijskiego szpitala i rwandyjskiego hospicjum, a także mieszkańców zambijskiego Kasisi, od którego sie wszystko zaczęło.Wsłuchiwaliśmy się w prawdziwe historie, których nie zastąpi żadna ksiązka. Podziwialiśmy barwne ubrania kobiet i pomysłowe zabawy dzieci. Z pięknych zdjęć- portretów można wyciągnąć wniosek, że człowiekowi nie potrzeba wiele rzeczy materialnych, aby się szeroko uśmiechnąć. :)

List o polsce- korespondencja z kasisi

Zainspirowani prezentacją pana Mateusza Gasińskiego pt. "Twarze Afryki", w której poznaliśmy walory turystyczne Zambii, uczniowie klas trzecich odpowiedzieli listami opisującymi miejsca warte zobaczenia w Polsce. Dzieci włozyły ogrom wysiłku, aby napisać swój najdłuższy pewnie w dotychczasowym życiu tekst po angielsku! Korespondencja okazała się niezwykle malownicza. Na kartkach znalazły się polskie widoki w formie rysunków i zdjęć. Oryginalnością zaskoczył list z wyklejonym napisem "Kasisi" z polskich muszelek znad Bałtyku. To pozwoli dotknąć kawałaka polskiej ziemii w dalekiej Zambii:)

KONCERT "KASISJAŃSKI"

,,NIKT NIE MA WSZYSTKIEGO, ALE KAŻDY MA COŚ"-Taka właśnie była muzyka, którą rozbrzmiewał koncert dla Kasisi. Nasze granie było różnorodne: ciche , głośne, rockowe, szantowe, estradowe, zaściankowe, młode, starsze... Otwarci na dalszą różnorodność chcemy grać ,,kasisjańsko" również w przyszłym roku!

STOISKO KASISI PODCZAS DNIA PRZEDSIĘBIORCY.

SĄ TAKIE RZECZY W NASZYCH DOMACH...RĘCZNIE TKANE, MALOWANE, Z UWAGĄ ZBIERANE PODCZAS CICHYCH WĘDRÓWEK...WYDAJE SIĘ, JAKBY BIŁY WŁASNYM MAŁYM SERDUSZKIEM...NICZYM Z BAŚNI ANDERSENA...

TE BEZCENNE UPOMINKI ZNAJDZIECIE TYLKO NA STOISKU KASISJAŃSKIM. GRATULUJEMY SZCZĘŚCIARZOM, KTÓRZY WSPARLI DOM DZIECKA W KASISI NA NASZYM STOISKU CHARYTATYWNYM!

Wsparcie z projektu "Adoptuj z sercem", styczeń 2018r.- 50 zł

Wsparcie z projektu "Adoptuj z sercem", luty 2018r.- 50 zł