Dni zadumy w Kasisi

Data dodania: 03.11.2021

Przez te ostatnie dni czas jakby wolniej płynął, a my wspominaliśmy tych, którzy odeszli. Pamiętały też o nich kasiskie dzieci.

Wczoraj, tradycyjnie jak co roku, po mszy za wszystkich zmarłych mieszkańców Kasisi i kasiskich przyjaciół, domownicy przeszli w procesji na pobliski cmentarz. Leżą tu nie tylko dzieci (pochówki zaczęły się wraz z początkiem sierocińca, prawie sto lat temu), ale też wielu (nie tylko polskich) misjonarzy. Była wspólna modlitwa za bliskich nam zmarłych, każde z dzieci stanęło przy grobie Kasisjanina, który jest już po tamtej stronie, przypominając, że wszyscy nadal jesteśmy rodziną. Nad grobami Frania i Christophera dzieci zatrzymały się dłużej… Pamięć o chłopcach wciąż jest tak żywa w sercach dzieci.

W Zambii cmentarze nie są miejscami specjalnie odwiedzanymi. W przekonaniach Zambijczyków wciąż obecny jest strach przed chodzeniem na nie. W wioskach w buszu chowa się ludzi w miejscach, które później porasta wysoka trawa. Po pogrzebie nie wraca się w tamte miejsca, raczej omija się je szerokim łukiem. Jednak jakoś tak się utarło, że kasiski cmentarz postrzegany jest w całej Zambii jako dobre miejsce do czekania na zmartwychwstanie. Nas to nie dziwi, bo gdzie można mieć na nie więcej nadziei niż w miejscu, gdzie – jak w Kasisi – jest tyle życia?

Dzięki Wam na co dzień obserwujemy w Kasisi ten wielki cud – przywracacie ŻYCIE tym najmniejszym, którym odebrała je bieda, przemoc, osierocenie i smutek. Od kilku dni dzieje się on też w życiu Edwarda, Syndey’a i małego Jospeha. Chłopcy powoli zaczynają integrować się z domownikami, a my coraz częściej widzimy na ich twarzach uśmiech. Dziś tego czego najbardziej potrzebują, to przyjaciół gotowych ich wspierać i otaczać miłością.

My wiemy, że nas Was mogą liczyć zawsze!

Święta w Kasisi!

Św. Mikołaj nigdy nie miał w Kasisi lekko 😉 Mieszka tu ponad 230 dzieci. Siostra Mariola już ruszyła mu na pomoc i po cichutku przygotowuje prezenty!

Wielu z nas wciąż zostawia wolne miejsce przy wigilijnym stole. Pozwól, by w tym roku (na odległość, ale bardzo prawdziwie) usiadło przy nim jedno z naszych dzieci i już dziś zaproś je do stołu!