Zamienimy Twój 1% podatku
Na 100% uśmiechu i bezpieczeństwa

Przekaż 1% podatku dla dzieciaków z domu dziecka w Kasisi.

Jak wypełnić PIT?

Instrukcja krok po kroku

Fundacja Kasisi posiada status organizacji pożytku publicznego (OPP), dlatego możesz przekazać 1% swojego podatku dochodowego na rzecz naszych podopiecznych i dzięki temu odmienić ich los. Podaruj nam swój 1%. Każda złotówka może uratować czyjeś życie.

Jak to zrobić?

1. Używając naszego programu:

Wystarczy pobrać program z linku poniżej gdzie znajdują się już wszystkie dane potrzebne, żeby Twój 1% trafił do Fundacji Kasisi. Program dzięki wbudowanemu kreatorowi przeprowadzi Cię w łatwy sposób przez całe rozliczenie.

Jak to zrobić?

2. Bez użycia naszego programu:

Przy wypełnianiu rocznego zeznania podatkowego w rubryki zatytułowane „WNIOSEK O PRZEKAZANIE 1% PODATKU NALEŻNEGO NA RZECZ ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO (OPP)” (są to odpowiednio pozycje: 138 – 139 dla PIT-28; 440 – 441 dla PIT-36; 146 – 147 dla PIT-36L; 132 – 133 dla PIT-37; 62- 63 dla PIT-38) wpisz:

– czyli nasz numer KRS pod jakim Fundacja Kasisi jest wpisana w Krajowym Rejestrze Sądowym
– kwotę 1% twojego podatku dochodowego (po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół).

Tak to będzie wyglądać dla PIT-37:

Jak wypełnić PIT?

3. Za pośrednictwem usługi Twój e-PIT

W PIT przygotowanym przez urząd skarbowy podatnik będzie mieć automatycznie wskazaną OPP, której przekazał 1% swojego podatku w roku ubiegłym. Wypełnione zeznania roczne będą dostępne w Portalu Podatnika od 15 lutego do 30 kwietnia.

W tym czasie każdy podatnik będzie mógł zalogować się do portalu:

• zaakceptować rozliczenie bez zmian,
  • uzupełnić dane na temat formy opodatkowania, przysługujących ulg czy organizacji OPP, której podatnik przekazuje 1%,
  • odrzucić przygotowane zeznanie i rozliczyć się samodzielnie.

Aby przekazać 1 % na Fundację Kasisi, należy zalogować się do Portalu Podatkowego i wybrać naszą Fundację.

W pozycji przekaż 1% podatku dla OPP wybierz organizacje -wyszukując po nazwie lub wpisując nr KRS 0000457951 Fundacja Kasisi, następnie zatwierdź formularz.

Emeryci i Renciści, którzy chcą przekazać 1% dla Fundacji Kasisi mogą wypełnić oświadczenie PIT-OP, wpisując w pkt 9 nr KRS 0000457951 i przesłać do swojego Urzędu Skarbowego.

Na co przeznaczymy Twój 1% podatku?

Dzięki Tobie będziemy mogli:

Finansować działalność Domu Dziecka

w Kasisi, w którym przebywa obecnie 240 dzieci

Organizować i wspierać działania

których celem jest ochrona życia i zdrowia ludności z najbiedniejszych rejonów Afryki

Udzielać pomocy społecznej

oraz podejmować działania mające na celu usamodzielnianie się osób i rodzin, którym pomagamy

„ŚWIAT ZOSTAŁ TAK URZĄDZONY, ŻE KAŻDY MA COŚ, ALE NIKT NIE MA WSZYSTKIEGO”

Dlaczego warto pomóc?

Wierzymy w siłę wielu, którzy dają niewiele

Co udało nam się wspólnie osiągnąć w 2019 roku:

1,9 MLN
Kwota, jaką przekazaliśmy
Dzieci otoczone opieką finansową
nowi mieszkańcy

Zambii grozi klęska głodowa

W Zambii głoduje już ponad 2,3 miliona mieszkańców. Brak opadów ma katastrofalny wpływ na rolnictwo. Codziennie o pomoc prosi nas kilkadziesiąt rodzin w potrzebie. Musimy zareagować. Nie zamkniemy drzwi przed ludźmi, którzy coraz liczniej przychodzą prosić nas o ratunek. Dla potrzebujących drzwi w Kasisi się nie zamykają, dobrze o tym wiecie!