Informacja o odliczeniach podatkowych

Data dodania: 13.03.2020

Informacja o odliczeniach podatkowych

Przypominamy, że osoby wpierające fundacje, mogą skorzystać z ulgi podatkowej i zmniejszyć podstawę opodatkowania o kwotę darowizn przekazanych na cele określone w art. 4 ustawy o działalności pożytku publicznego organizacjom takim jak Fundacja Dobra Fabryka czy Fundacja Kasisi.

Darowiznę można odliczyć od podstawy opodatkowania: w przypadku osób fizycznych do 6%, w przypadku osób prawnych do 10% uzyskanego dochodu.

Osoby fizyczne wpierające Fundacje mogą skorzystać z ulgi podatkowej przewidzianej w art. 26 ust. 1 pkt. 9 ppkt. a) ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, zgodnie z którym można zmniejszyć podstawę opodatkowania o kwotę dokonanych darowizn w łącznej wysokości nieprzekraczającej 6 % dochodu.

Osoby prawne wpierające Fundacje mogą skorzystać z ulgi podatkowej przewidzianej w art. 18 ust. 1 pkt. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, zgodnie z którym można zmniejszyć podstawę opodatkowania o kwotę dokonanych darowizn w łącznej wysokości nieprzekraczającej 10 % dochodu.

Jeżeli zechcesz skorzystać z w/w ulg wymaganym przez Urząd Skarbowy dokumentem jest potwierdzenie dokonania przelewu.

Jak to zrobić?

W przypadku osób rozliczających się poprzez złożenie formularza PIT-37:

Podatnik wypełnia załącznik PIT/0 – Informacja o odliczeniach od dochodu (przychodu) i od podatku.
W tym formularzu w pozycji 11 lub 12 (jeśli rozlicza się wspólnie z małżonkiem) wpisuje kwotę swoich darowizn na rzecz Fundacji.
Następnie kwotę wykazaną w pozycji 32 lub 33 (jeśli rozlicza się wspólnie z małżonkiem) wpisuje w poz. 108 lub 109 (jeśli rozlicza się wspólnie z małżonkiem) zeznania PIT-37.

Fundusz im. Christophera Sakali

Chcemy, by to zło, jakie wpadło znienacka do życia naszego Domu, wywołało reakcję w postaci czynnego dobra. Ruszamy z Funduszem im. Christophera Sakali. Będziemy wspierali chore dzieci na odziale onkologicznym szpitala w Lusace, a w Kasisi stworzymy Centrum Talentów dając naszym podopiecznym przestrzeń do rozwoju i pielęgnowania swoich zainteresowań.