Międzynarodowy Dzień Świadomości Albinizmu

Data dodania: 13.06.2021

Fizyczne ataki na osoby z albinizmem, zwłaszcza kobiety i dzieci, to w wielu afrykańskich krajach wciąż duży problem. Narażone są na dyskryminację, a ich prawo do edukacji jest ograniczane ze względu na brak warunków nauczania dzieci z wadami wzroku. W rezultacie życie osób dotkniętych bielactwem jest w wielu afrykańskich krajach pasmem nieustających przykrości i niebezpieczeństw. Najgorszym wyrazem dyskryminacji jest odczłowieczenie, wiara w to, że osoby dotknięte tym schorzeniem to osoby magiczne lub duchy.

Kasisi to dom, który chroni również takie dzieci. Zapewnia im nie tylko bezpieczeństwo, ale najlepszą opiekę medyczną, odpowiada na ich szczególne potrzeby i sprawia, że mogą rozwinąć skrzydła. Najlepszym przykładem jest Anna Maria. Jest z nami od pięciu lat. Warunki, jakie stwarzają jej siostry, sprawiają, że jest wulkanem energii, nie przestaje się uśmiechać i dostaje dokładnie takie sama szanse jak wszyscy inni domownicy.

Dziękujemy, że budujecie z nami ten DOM! Dziś Międzynarodowy Dzień Świadomości Albinizmu.