• Gimnazjum Katolickiego Towarzystwa Kulturalnego - 1335,18 zł

Gimnazjum KTK w Bielsku- Białej „Ozłaca Kasisi”

Dzięki ostatnim kilkunastu dniom jednogłośnie można stwierdzić, że niewyobrażalnym wydaje się, aby ktokolwiek z naszej społeczności nie słyszał o KASISI... Budynek szkoły przepełniony jest zambijskim klimatem. Spojrzysz w prawo, a napotkasz uroczy uśmiech dzieciaków z Sierocińca. Spojrzysz w lewo, a tam znów stoisko z balonami. To właśnie ono przyciąga największą uwagę, ze względu na sprzedawane tam ciacho. Nie jest to zwykły sernik czy szarlotka, ale wyszukane przepisy wykonane przez pierwszoklasistów. Codzienne nowości od ponad tygodnia urzekają wyglądem zmęczonych uczniów, ale nie tylko dlatego każdy dał się skusić na zakup. Zebrane pieniądze w całości zasilają naszą Kasiską puszkę. Ponadto o Kasisi mogliśmy usłyszeć w trakcie wspólnego spotkania, kiedy poznaliśmy realia życia afrykańskich dzieci, tak bardzo różne od naszych.

Z okazji Afrykańskiego Dnia Dziecka przygotowaliśmy dwa prezenty. Pierwszym z nich jest ponad 200 bransoletek wykonanych własnoręcznie przez nas samych. Wystarczyło kilka chwil, aby pojąć sposób „bransoletkowania” i zacząć produkcję masową. Nie było na co czekać, ale za to brać się do pracy. Z podziwu godnym skutkiem mnożyły się kolejne bransoletki. Wyzwaniu, które przed nami stanęło udało nam się sprostać, z czego jesteśmy bardzo dumni. Natomiast 16 czerwca, we wtorek, udało się naszej szkole zorganizować koncert talentów, na którym wszyscy uczniowie pokonali tremę, weszli na scenę i wspólnie zaśpiewali piosenkę „We are the world” dla naszych (myślimy, że można już tak powiedzieć) przyjaciół z odległej Afryki. Wszystko zostało nagrane, aby na twarzach dzieci z Zambii pojawił się duży uśmiech. Wydarzeniom towarzyszyły lokalne media, które na pewno napomkną o akcji „Ozłacamy Kasisi”.

Szczęśliwi wkraczamy kilka ostatnich razy w tym roku do budynku szkoły. Szczęśliwi, bo zbliżają się wakacje. Szczęśliwi także, bo mogliśmy pomóc. Szczęśliwi, że dzięki zaangażowaniu tak wielu uczniów udało się nam pomyślnie przeprowadzić akcję „Ozłacamy Kasisi” w naszej szkole. Oprócz pomocy naszym Afrykańskim przyjaciołom pomogliśmy także sobie, bo był to dla nas czas nauki współpracy, cierpliwości i dawania siebie innym ludziom.

Dziękujemy pani Magdzie Hetnał i pani Ani Ficoń- bez Pań nie udałoby nam się zebrać tak dużych pokładów energii i pomysłów! Specjalne podziękowania składamy również na ręce Magdy Dobrzańskiej (naszej absolwentki), która jest autorką Kasiskiego tortu :)

Mamy nadzieję, że tak entuzjastyczny początek jest zapowiedzią dłuższej współpracy z Kasisi..

Rysia Holerek, uczennica klasy III GIM KTK

Filmik, który nagraliśmy w ramach WIELKIEGO FINAŁU:

Informacje o nas w lokalnym wydaniu GOŚCIA NIEDZIELNEGO: