• Szkoła Podstawowa nr 19 im. Mieszka I, Białystok - 6 570,06 zł

Tegoroczny Dzień Sportu w naszej szkole był również świętem dobroczynności. Połączenie wydarzenia sportowego z akcją charytatywną pokazało uczniom, że niesienie pomocy może mieć różnorodne formy oraz nieść radość i dobrą zabawę również osobie obdarowującej. Fundusze zebrane tego dnia zostały przekazane Fundacji Kasisi założonej przez absolwenta naszej szkoły Szymona Hołownię. Przy tej akcji wielu naszych uczniów i nauczycieli po raz pierwszy dowiedziało się o Fundacji Kasisi, która od dwóch lat zajmuje się utrzymaniem największego sierocińca w Zambii, krok po kroku zmieniając to miejsce w bezpieczny dom pełen dziecięcych uśmiechów.

Nasi uczniowie – jak prawdziwi sportowcy – za swój udział w konkurencjach musieli wnieść dowolną opłatę uzyskaną od sponsorów, czyli rodziców i znajomych, którzy składali swój podpis na specjalnie przygotowanych listach. Dzieci miały około tygodnia, żeby znaleźć i zachęcić swoich sponsorów do poparcia swojego startu w zawodach. Następnie wzięli udział w biegu, w którym za każde okrążenie dostawali od nauczyciela stempelek na ręce. Mali rekordziści przebiegli ponad 40 okrążeń wokół boiska szkolnego by pomóc dzieciom w Kasisi. Wszyscy podziwialiśmy entuzjazm i zapał dzieci, które biegały kolejne okrążenia z uśmiechem na twarzy nie myśląc o nagrodzie dla siebie, ale o tym, że pomagają rówieśnikom z Zambii.

Dzięki zaangażowaniu dzieci i ofiarności sponsorów zebraliśmy 5452 zł! Suma ta zaskoczyła nas wszystkich bo nigdy wcześniej żadna z naszych akcji charytatywnych nawet nie zbliżyła się do tej kwoty. Listy sponsorów zostały rozwieszone na korytarzu szkolnym, żeby pokazać jak wiele osób włączyło się w naszą akcję a tym samym dowiedziało się o działalności Fundacji. Na szkolnym korytarzu wisiało 16 takich 'uśmiechów' :-) Imponujące wsparcie!!!

Udziału w ‘Biegu dla Kasisi’ wszystkim serdecznie gratulujemy, dziękujemy za piękne chwile wspólnego działania dla dobra dzieci w Zambii a sponsorom dziękujemy.

Wielu naszych nauczycieli wciąż dobrze pamięta biegającego po korytarzach Szymona Hołownię, absolwenta SP19 w Białymstoku, dlatego tym chętniej włączyli się w akcję ‘Ozłocić Kasisi’. Było to już drugie wydarzenie w szkole, po biegu charytatywnym, dzięki któremu o Kasisi w naszej szkole było bardzo głośno.

Wszyscy wychowawcy przeprowadzili w swoich klasach lekcje na temat Kasisi. Już wtedy uczniowie pokazali jak bardzo przejęli się sytuacją dzieci z Zambii. Poznawszy historię Musiwy, niektórzy ze łzami w oczach od razu opróżniali kieszenie chcąc jakoś pomóc.  Na korytarzach pojawiały się prace dzieci pokazujące, że ich autorzy coraz więcej wiedzą o życiu w Zambii i o realiach Domu Dziecka w Kasisi. W Dniu Dziecka Afrykańskiego zaprosiliśmy wszystkie klasy na prezentację ukazującą co robi Funacja, żeby pomóc i jak my możemy się w to włączyć.

Wszystkim uczniom,  trzem małym liderkom, nauczycielom którzy włączyli się w akcję, bardzo dziękuję. W każdej chwili macie możliwość obserwować jakie cuda działają Wasze drobniaki w Domu Dziecka w Kasisi.