Kasisi nie potrzebuje Tłustego Czwartku, żeby słodkie pączki o nazwie vitumbuwa pojawiły się w dziecięcych rączkach – ale kochane Siostry i tak zadbają o to, żeby tradycji stało się zadość. Czy pomożecie nam ufundować wszystkim dzieciakom po pączku? Znajdziecie je w
spiżarni i bezpośrednio na profilach swoich dzieci!
A jeśli sami chcecie dziś zasmakować trochę kasiskiej radości, przygotujcie z nami pachnące, ciepłe vitumbuwa. Przepis mamy prosto od Sióstr!
Składniki:
– 240 g mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– Do 100 g cukru
– Około 360 ml mleka lub wody
– 2 jajka
– Olej roślinny (do głębokiego smażenia)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj dokładnie suche składniki w średniej wielkości misce. Dodaj jajka i połowę mleka, mieszaj delikatnie tylko do połączenia składników. Następnie dolej resztę mleka, pilnując, by ciasto nie było za rzadkie.
Dobrze wymieszaj ciasto, upewniając się, że nie ma w nim pęcherzyków powietrza ani grudek.
Na dużym ogniu rozgrzej około 1 szklanki oleju roślinnego. Używając dużej łyżki lub łyżki do lodów, wykładaj ciasto porcjami na olej, formując małe pączki. Smaż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Odsącz na ręczniku papierowym i jedz z uśmiechem. Bez tego nie smakuje jak powinno.