Ozłacamy Kasisi 2017/2018

„Ozłacamy Kasisi” to nasza specjalna propozycja skierowana do Szkół i Przedszkoli, Rodziców i Nauczycieli.

I edycja projektu (rok szkolny 2014/2015) zgromadziła 60 placówek z całej Polski ‒ zebraliśmy podczas niej 37 687,22 zł. Jak przebiegała cała akcja i co się wtedy działo, można zobaczyć tutaj.

Do II edycji „Ozłacamy Kasisi” (rok szkolny 2015/2016) zgłosiło się ponad 60 Szkół i Przedszkoli z całej Polski. Zakończyła się ona fantastycznym wynikiem finansowym ‒ 60 528,81 zł! Relację można przeczytać tutaj.

W III edycji projektu (rok szkolny 2016/2017) wzięło udział 97 Szkół i Przedszkoli z całej Polski oraz dwie placówki z Brukseli. Pobiliśmy rekord, osiągając sumę wsparcia dla Kasisi - 105 715,14 zł.
Ze szczegółami akcji można zapoznać się tutaj.

„Ozłacamy Kasisi” od początku opiera się na dwóch filarach:

• działania edukacyjne,
  • zbiórka drobnych złotówek, które pozwolą nam realnie odmienić życie naszych podopiecznych.

Podczas I edycji zabraliśmy wszystkich Uczestników w niezwykłą podróż po Afryce i pokazaliśmy, jak żyją tam ich rówieśnicy. Odsłoniliśmy przed Wami piękno Zambii, a poznając historie naszych dzieciaków, każdy z Was mógł się przekonać, że miłość i ciepło relacji międzyludzkich są najlepszym lekarstwem na nieszczęście i krzywdę.

Podczas II edycji wspólnie realizowaliśmy zadania, które pokazały siłę tkwiącą w solidarności małych gestów, leżącej u podstaw idei crowdfundingu (finansowanie społecznościowe), na której opiera się działalność naszej Fundacji. Podczas tej niezwykłej akcji Uczniowie zrozumieli m.in. wartość pieniądza (w Afryce duża rodzina jest w stanie przeżyć dzień za niecałe 5 zł!), a przede wszystkim doświadczyli, że pomaganie innym może być pasją realizowaną z uśmiechem i wyobraźnią.

III edycja zatytułowana „Niezwykła lekcja prosto z Afryki” była okazją do podzielenia się z Wami tym, czym ‒ przez lata działalności naszych Fundacji ‒ Afryka zaskoczyła nas pozytywnie. Okazuje się bowiem, że nie jest to tylko kontynent, który wymaga jedynie naszego wsparcia. To właśnie Afryka coraz częściej pomaga nam zrozumieć, co w życiu jest najistotniejsze i jak wiele posiadamy. Tym razem pokazaliśmy Wam nieco więcej Afryki niż tylko Zambię. Sięgnęliśmy także do bogactwa krajów i niezwykłych historii ludzi, których poznaliśmy dzięki działalności naszej bliźniaczej Fundacji ‒ Dobrej Fabryki.

Zapraszamy Was do udziału w IV edycji, która będzie równie niezwykłą przygodą!

STARTUJEMY Z IV EDYCJĄ - DOŁĄCZ DO NAS

Projekt będziemy realizować w II semestrze, ale jak najszybciej zgłaszajcie się już teraz ‒ dzięki temu będziemy z Wami w stałym kontakcie.

W grudniu nasi wysłannicy wyjadą na Czarny Ląd, aby przygotować na miejscu dla Was specjalne zadania i niezwykłe materiały. Szykujemy dla Was coś naprawdę niezwykłego!

Nie zwlekaj ‒ zostań Koordynatorem projektu „Ozłacamy Kasisi” w swojej Szkole lub Przedszkolu!

1. Już dziś możesz zgłosić swój udział w projekcie, korzystając z zamieszczonego poniżej w punkcie „Weź udział w projekcie” formularza zgłoszeń.
  2. Na początku II semestru zaczniemy wysyłać do Was pomoce, dzięki którym zrealizujecie niezwykłe zadania poprzedzające Wielki Finał. Zadania będą dostosowane do dwóch poziomów wiekowych: przedszkola i klasy I-III oraz klasy IV–VII, gimnazjum, szkoła średnia/liceum.
  3. Do każdego zadania dołączymy przygotowany przez nas szczegółowy scenariusz lekcji oraz pomoce dydaktyczne ‒ filmy, zdjęcia, prezentacje multimedialne i inne materiały graficzne, dzięki którym poprzez zabawę i twórczą aktywność pokażesz swoim Uczniom niezwykły fragment Afryki.
  4. Ostatnim wydarzeniem będzie organizacja WIELKIEGO OGÓLNOPOLSKIEGO FINAŁU 16 czerwca, podczas którego zintegrujcie Waszą szkolną społeczność wokół idei pomagania i wokół naszego Kasisi.

ZAKOŃCZYLIŚMY IV EDYCJĘ "OZŁACAMY KASISI"

Drodzy Przyjaciele Kasisi! IV edycja programu „Ozłacamy Kasisi” już za nami. Wraz z całym zespołem naszej Fundacji oraz Siostrą Mariolą bardzo Wam dziękujemy za rok owocnej współpracy. Kolejny raz mogliśmy obserwować jak wielka troską otaczacie wszystkich mieszkańców Domu Dziecka Kasisi, jak wspaniale angażujecie się w przeróżne akcje, dzięki którym możecie nieść realna pomoc naszym podopiecznym.

Dziękujemy Wam za udział w projekcie „Ozłacamy Kasisi” i za Wasze wielkie serca! Podziękowanie i wyrazy uznania należą się wszystkim, którzy przyczynili się do czynienia dobra – Dyrekcji, całemu Gronu Pedagogicznemu, Rodzicom oraz oczywiście Uczniom, z myślą o których i dla których została zorganizowana ta akcja. IV edycja projektu „Ozłacamy Kasisi” zakończyła się wynikiem 64865.68 ZŁ. To łącznie zebrane środki zarówno podczas samego Finału, czyli 16 czerwca ‒ w Międzynarodowym Dniu Dziecka Afrykańskiego, jak i pochodzące z realizacji poszczególnych zadań przez szkoły i przedszkola, a także z zaangażowania w nasz czołowy projekt „Adoptuj z sercem”. Od nas wszystkich wielkie ZIKOMO:):):)

A teraz fanfary i czas na ogłoszenie zwycięzców:)

Najlepszy wynik finansowy trzeci raz z rzędu oraz tytuł HONOROWEGO ZWYCIĘZCY, a tym samym patronat nad STUDY ROOM w Kasisi uzyskał: Zespół Szkół KTK w Bielsku- Białej (16 654.00 PLN).

I miejsce w kategorii SKUTECZNOŚĆ z wynikiem 7 127.78PLN otrzymuje: Szkolny Punkt Konsultacyjny im. Jana Pawła II przy Ambasadzie RP w Brukseli z siedzibą przy Polskiej Misji Katolickiej.

W kategorii SZYBKOŚĆ tytuł zwycięzcy wędruje do: Szkoły Podstawowej w Subkowach.

ZASKOCZ NAS, to kategoria, w której wybraliśmy najładniejszą mapę. Zwycięzcami zostało: Publiczne Liceum Zakonu Pijarów z Oddziałami Gimnazjalnymi w Bolesławcu.

Wszystkim, którzy wzięli udział w projekcie, raz jeszcze dziękujemy, a ZWYCIĘZCOM z całego serca gratulujemy:) Do zobaczenia w V edycji:)

SZKOŁY I PRZEDSZKOLA ZŁOTYCH SERC

Na poniższej mapie zostaną odnotowane wszystkie Szkoły i Przedszkola, które dołączą do naszego projektu.

RANKING SZKÓŁ I PRZEDSZKOLI ZŁOTYCH SERC

School contribiuted amount 4

W tej edycji łącznie uzbieraliśmy: 64865.68 PLN

Ranking szkół

Szkoła Postęp Wsparciesortuj rosnąco
Zespół Szkół KTK w Bielsku-Białej
16 654.00PLN
SPK im. Jana Pawła II przy Ambasadzie RP w Brukseli z siedzibą przy Polskiej Misji Katolickiej
7 127.78PLN
Zespół Szkolno-Przedszkolny w Mielżynie
5 358.50PLN
Szkoła Podstawowa nr 19 im Mieszka l w Białymstoku
4 430.24PLN
Szkoła Podstawowa w Subkowach
3 488.23PLN
Szkoła Podstawowa Nr 27 im.gen. Elżbiety Zawackiej w Toruniu.
3 222.00PLN
Publiczna Szkoła Zakonu Pijarów w Bolesławcu
Międzynarodowa Szkoła Podstawowa Paderewski w Lublinie
0.00PLN
Przedszkole Publiczne nr 7 TWP "Poziomka"
Szkoła Podstawowa im. ks. Franciszka Łuszczki w Lubeni
Zespół Szkół Ekonomicznych im. Mikołaja Kopernika w Kielcach
0.00PLN

Każda placówka otrzyma od nas własną podstronę, na której będziemy prezentować wszystkie Wasze działania i postępy w realizacji zadań oraz relacje z przebiegu Wielkiego Finału.

Przygotowaliśmy także specjalny RANKING SZKÓŁ I PRZEDSZKOLI ZŁOTYCH SERC z dwoma kategoriami:

• STOPIEŃ REALIZACJI (Pokazuje postęp w liczbie zrealizowanych zadań),
  • SKUTECZNOŚĆ (Pokazuje wygenerowane wsparcie finansowe. W rankingu uwzględniamy wszelkie wsparcie, które otrzymujemy od Placówek - zarówno wpłaty ogólne w ramach zbiórki publicznej "Ozłacamy Kasisi" jak i wsparcie innych projektów pomocowych Fundacji Kasisi),

Dzięki temu rankingowi będziecie mogli na bieżąco śledzić stopień zaawansowania poszczególnych Uczestników w realizację zadań, podglądać ich pomysły na pomaganie przez działanie oraz wygenerowaną przez każdego z nich pomoc.

Po Wielkim Finale, który jak zawsze odbędzie się 16 czerwca, w Międzynarodowym Dniu Dziecka Afrykańskiego, zobaczymy, kto w tym rankingu zajmie I miejsce i tym samym zyska tytuł Partnerstwa z Kasisi. O tym, jakie profity wiązały się z tym tytułem dla zwycięzców III edycji, możecie przeczytać tutaj.

Placówki Partnerskie z II edycji otrzymały od nas:

DLACZEGO 16 CZERWCA?

WEŹ UDZIAŁ W PROJEKCIE

Jeśli chcesz zgłosić do projektu swoich Uczniów i przeżyć z nimi niezwykłą przygodę, wypełnij poniższy formularz zgłoszeniowy i bądźmy w kontakcie!

KOLOROWY POMOCNIK KOORDYNATORA

PUSZKA OZŁACAMY

Kolorowa puszka, obok której nikt nie przejdzie obojętnie, będzie Waszym nieodłącznym rekwizytem podczas realizacji niektórych zadań oraz Wielkiego Finału. Niech szybko zapełnia się „złociakami” i wywinduje Was jak najwyżej w naszym rankingu SKUTECZNOŚCI

BALONY

Afryka jest pełna żywych kolorów. Logo naszej Fundacji również. Dzięki fundacyjnym balonom, które będą idealnym elementem dekoracji Wielkiego Finału, przekona się o tym każdy, kto odwiedzi tego dnia kasiską strefę Waszych działań

MATERIAŁY DYDAKTYCZNE

Dokładamy wszelkich starań, żeby pomoce, które oddamy w Wasze ręce, były merytoryczne, ciekawe i bardzo atrakcyjne wizualnie. W grudniu nasi wysłannicy wyjeżdżają do Afryki, aby przygotować dla Was niezwykłe zadania :) Otrzymacie szczegółowe scenariusze lekcji potrzebne do realizacji każdego z powierzonych Wam zadań oraz pomoce dydaktyczne ‒ filmy, zdjęcia, prezentacje multimedialne i inne materiały graficzne.

ZŁOTY CERTYFIKAT

Fundacja Kasisi zawsze docenia ludzi o wielkim sercu, a tych którzy włączają się w akcję „Ozłacamy Kasisi” doceni w sposób szczególny. Po zakończeniu akcji koordynatorzy oraz uczniowie, którzy zgłoszą się do przygotowania Wielkiego Finału, oraz ich Szkoła otrzymają imienny ZŁOTY CERTYFIKAT z podziękowaniami od Szymona Hołowni

PLAKAT OZŁACAMY KASISI

Otrzymasz od nas także plakaty w wersji papierowej. Będziesz mógł rozwiesić je w szkole podczas realizacji wybranych zadań, skierowanych do społeczności szkolnej i Rodziców oraz Wielkiego Finału. Puste okienko pozwoli Wam na swobodne uzupełnienie plakatu informacjami, które chcecie przekazać innym.

Niech wszyscy dowiedzieli się o tym, co dobrego zrobicie z Fundacją Kasisi

TORBA DLA KOORDYNATORA

Pomyśleliśmy też o niezbędnej pomocy na pomoce dla każdego Koordynatora akcji ‒ to torba z bajecznie kolorowym logo naszej Fundacji. Przyciągając spojrzenia wszystkich wokół, zwróci ich uwagę na działania, które planujesz razem z Uczniami. A od tego tylko krok do powiększenia grona zarażonych pomaganiem.

Formularz zgłoszeniowy

Aby zgłosić swój udział w projekcie „Ozłacamy Kasisi”, zapoznaj się z regulaminem i wypełnij poniższy formularz zgłoszeniowy. Koniecznie uzupełnij puste pola:

dla jakich klas (przedszkole, klasy 0-III, IV-VI czy młodzież gimnazjalna i ponadgimnazjalna),

przewidywana liczba uczniów, którzy będą realizować zadania. W razie pytań pisz do nas na adres: ozlacamy@fundacjakasisi.pl. W II semestrze prześlemy Ci wszystkie materiały opisane w Galerii „Kolorowy pomocnik koordynatora”.

1 Początek 2 Zakończone

1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Kasisi z siedzibą przy ul. Pomiechowskiej 47/14, 04-694 Warszawa

2) posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania,

3) podanie danych osobowych jest dobrowolne.