Ozłacamy Kasisi 2017/2018

„Ozłacamy Kasisi” to nasza specjalna propozycja skierowana do Szkół i Przedszkoli, Rodziców i Nauczycieli.

I edycja projektu (rok szkolny 2014/2015) zgromadziła 60 placówek z całej Polski ‒ zebraliśmy podczas niej 37 687,22 zł. Jak przebiegała cała akcja i co się wtedy działo, można zobaczyć tutaj.

Do II edycji „Ozłacamy Kasisi” (rok szkolny 2015/2016) zgłosiło się ponad 60 Szkół i Przedszkoli z całej Polski. Zakończyła się ona fantastycznym wynikiem finansowym ‒ 60 528,81 zł! Relację można przeczytać tutaj.

W III edycji projektu (rok szkolny 2016/2017) wzięło udział 97 Szkół i Przedszkoli z całej Polski oraz dwie placówki z Brukseli. Pobiliśmy rekord, osiągając sumę wsparcia dla Kasisi - 105 715,14 zł.
Ze szczegółami akcji można zapoznać się tutaj.

„Ozłacamy Kasisi” od początku opiera się na dwóch filarach:

• działania edukacyjne,
  • zbiórka drobnych złotówek, które pozwolą nam realnie odmienić życie naszych podopiecznych.

Podczas I edycji zabraliśmy wszystkich Uczestników w niezwykłą podróż po Afryce i pokazaliśmy, jak żyją tam ich rówieśnicy. Odsłoniliśmy przed Wami piękno Zambii, a poznając historie naszych dzieciaków, każdy z Was mógł się przekonać, że miłość i ciepło relacji międzyludzkich są najlepszym lekarstwem na nieszczęście i krzywdę.

Podczas II edycji wspólnie realizowaliśmy zadania, które pokazały siłę tkwiącą w solidarności małych gestów, leżącej u podstaw idei crowdfundingu (finansowanie społecznościowe), na której opiera się działalność naszej Fundacji. Podczas tej niezwykłej akcji Uczniowie zrozumieli m.in. wartość pieniądza (w Afryce duża rodzina jest w stanie przeżyć dzień za niecałe 5 zł!), a przede wszystkim doświadczyli, że pomaganie innym może być pasją realizowaną z uśmiechem i wyobraźnią.

III edycja zatytułowana „Niezwykła lekcja prosto z Afryki” była okazją do podzielenia się z Wami tym, czym ‒ przez lata działalności naszych Fundacji ‒ Afryka zaskoczyła nas pozytywnie. Okazuje się bowiem, że nie jest to tylko kontynent, który wymaga jedynie naszego wsparcia. To właśnie Afryka coraz częściej pomaga nam zrozumieć, co w życiu jest najistotniejsze i jak wiele posiadamy. Tym razem pokazaliśmy Wam nieco więcej Afryki niż tylko Zambię. Sięgnęliśmy także do bogactwa krajów i niezwykłych historii ludzi, których poznaliśmy dzięki działalności naszej bliźniaczej Fundacji ‒ Dobrej Fabryki.

Zapraszamy Was do udziału w IV edycji, która będzie równie niezwykłą przygodą!

STARTUJEMY Z IV EDYCJĄ - DOŁĄCZ DO NAS!

Projekt będziemy realizować w II semestrze, ale jak najszybciej zgłaszajcie się już teraz ‒ dzięki temu będziemy z Wami w stałym kontakcie.

W grudniu nasi wysłannicy wyjadą na Czarny Ląd, aby przygotować na miejscu dla Was specjalne zadania i niezwykłe materiały. Szykujemy dla Was coś naprawdę niezwykłego!

Nie zwlekaj ‒ zostań Koordynatorem projektu „Ozłacamy Kasisi” w swojej Szkole lub Przedszkolu!

1. Już dziś możesz zgłosić swój udział w projekcie, korzystając z zamieszczonego poniżej w punkcie „Weź udział w projekcie” formularza zgłoszeń.
  2. Na początku II semestru zaczniemy wysyłać do Was pomoce, dzięki którym zrealizujecie niezwykłe zadania poprzedzające Wielki Finał. Zadania będą dostosowane do czterech poziomów wiekowych: przedszkola, klas 0-III, IV-VI oraz młodzieży gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej.
  3. Do każdego zadania dołączymy przygotowany przez nas szczegółowy scenariusz lekcji oraz pomoce dydaktyczne ‒ filmy, zdjęcia, prezentacje multimedialne i inne materiały graficzne, dzięki którym poprzez zabawę i twórczą aktywność pokażesz swoim Uczniom niezwykły fragment Afryki.
  4. Ostatnim wydarzeniem będzie organizacja WIELKIEGO OGÓLNOPOLSKIEGO FINAŁU 16 czerwca, podczas którego zintegrujcie Waszą szkolną społeczność wokół idei pomagania i wokół naszego Kasisi.

Nie może zabraknąć wśród nas Ciebie i Twoich Uczniów! Prawdziwa afrykańska przygoda czeka na Was już dziś!

SZKOŁY I PRZEDSZKOLA ZŁOTYCH SERC

Na poniższej mapie zostaną odnotowane wszystkie Szkoły i Przedszkola, które dołączą do naszego projektu.

RANKING SZKÓŁ I PRZEDSZKOLI ZŁOTYCH SERC

Ranking szkół

Każda placówka otrzyma od nas własną podstronę, na której będziemy prezentować wszystkie Wasze działania i postępy w realizacji zadań oraz relacje z przebiegu Wielkiego Finału.

Przygotowaliśmy także specjalny RANKING SZKÓŁ I PRZEDSZKOLI ZŁOTYCH SERC z dwoma kategoriami:

• STOPIEŃ REALIZACJI (Pokazuje postęp w liczbie zrealizowanych zadań),
  • SKUTECZNOŚĆ (Pokazuje wygenerowane wsparcie finansowe. W rankingu uwzględniamy wszelkie wsparcie, które otrzymujemy od Placówek - zarówno wpłaty ogólne w ramach zbiórki publicznej "Ozłacamy Kasisi" jak i wsparcie innych projektów pomocowych Fundacji Kasisi),

Dzięki temu rankingowi będziecie mogli na bieżąco śledzić stopień zaawansowania poszczególnych Uczestników w realizację zadań, podglądać ich pomysły na pomaganie przez działanie oraz wygenerowaną przez każdego z nich pomoc.

Po Wielkim Finale, który jak zawsze odbędzie się 16 czerwca, w Międzynarodowym Dniu Dziecka Afrykańskiego, zobaczymy, kto w tym rankingu zajmie I miejsce i tym samym zyska tytuł Partnerstwa z Kasisi. O tym, jakie profity wiązały się z tym tytułem dla zwycięzców III edycji, możecie przeczytać tutaj.

Placówki Partnerskie z III edycji otrzymały od nas:

DLACZEGO 16 CZERWCA?

WEŹ UDZIAŁ W PROJEKCIE

Jeśli chcesz zgłosić do projektu swoich Uczniów i przeżyć z nimi niezwykłą przygodę, wypełnij poniższy formularz zgłoszeniowy i bądźmy w kontakcie!

KOLOROWY POMOCNIK KOORDYNATORA

PUSZKA OZŁACAMY

Kolorowa puszka, obok której nikt nie przejdzie obojętnie, będzie Waszym nieodłącznym rekwizytem podczas realizacji niektórych zadań oraz Wielkiego Finału. Niech szybko zapełnia się „złociakami” i wywinduje Was jak najwyżej w naszym rankingu SKUTECZNOŚCI

BALONY

Afryka jest pełna żywych kolorów. Logo naszej Fundacji również. Dzięki fundacyjnym balonom, które będą idealnym elementem dekoracji Wielkiego Finału, przekona się o tym każdy, kto odwiedzi tego dnia kasiską strefę Waszych działań

MATERIAŁY DYDAKTYCZNE

Dokładamy wszelkich starań, żeby pomoce, które oddamy w Wasze ręce, były merytoryczne, ciekawe i bardzo atrakcyjne wizualnie. W grudniu nasi wysłannicy wyjeżdżają do Afryki, aby przygotować dla Was niezwykłe zadania :) Otrzymacie szczegółowe scenariusze lekcji potrzebne do realizacji każdego z powierzonych Wam zadań oraz pomoce dydaktyczne ‒ filmy, zdjęcia, prezentacje multimedialne i inne materiały graficzne.

ZŁOTY CERTYFIKAT

Fundacja Kasisi zawsze docenia ludzi o wielkim sercu, a tych którzy włączają się w akcję „Ozłacamy Kasisi” doceni w sposób szczególny. Po zakończeniu akcji koordynatorzy oraz uczniowie, którzy zgłoszą się do przygotowania Wielkiego Finału, oraz ich Szkoła otrzymają imienny ZŁOTY CERTYFIKAT z podziękowaniami od Szymona Hołowni

PLAKAT OZŁACAMY KASISI

Otrzymasz od nas także plakaty w wersji papierowej. Będziesz mógł rozwiesić je w szkole podczas realizacji wybranych zadań, skierowanych do społeczności szkolnej i Rodziców oraz Wielkiego Finału. Puste okienko pozwoli Wam na swobodne uzupełnienie plakatu informacjami, które chcecie przekazać innym.

Niech wszyscy dowiedzieli się o tym, co dobrego zrobicie z Fundacją Kasisi

TORBA DLA KOORDYNATORA

Pomyśleliśmy też o niezbędnej pomocy na pomoce dla każdego Koordynatora akcji ‒ to torba z bajecznie kolorowym logo naszej Fundacji. Przyciągając spojrzenia wszystkich wokół, zwróci ich uwagę na działania, które planujesz razem z Uczniami. A od tego tylko krok do powiększenia grona zarażonych pomaganiem.

Formularz zgłoszeniowy

Aby zgłosić swój udział w projekcie „Ozłacamy Kasisi”, zapoznaj się z regulaminem i wypełnij poniższy formularz zgłoszeniowy. Koniecznie uzupełnij puste pola:

dla jakich klas (przedszkole, klasy 0-III, IV-VI czy młodzież gimnazjalna i ponadgimnazjalna),

przewidywana liczba uczniów, którzy będą realizować zadania. W razie pytań pisz do nas na adres: ozlacamy@fundacjakasisi.pl. W II semestrze prześlemy Ci wszystkie materiały opisane w Galerii „Kolorowy pomocnik koordynatora”.