Przedszkolaki

Anastasia 5 l

Urodziny: 25.04.2015
W Kasisi od: 14.11.2016

Anastasię przywieziono do Kasisi z dzielnicowej przychodni, z nadzieją że jak trafi do nas, nie umrze z głodu (a była blisko). Doprowadzenie Anastasi do zdrowia trwało bardzo długo. Dziś jest zdrową, uśmiechniętą dziewczynką.

PAŹDZIERNIK 2020
Dziewczynka pięknie się rozwija. Jest urodzonym przywódcą. Ma w sobie dużo radości i optymizmu.
MAJ 2019
Wie czego chce. Jest panią domu. Poważna kiedy trzeba, ale też bardzo radosna. Lubi być fotografowana.
MAJ 2017
Anastasia...  Je na potęgę! Waży ponad pięć kilogramów! Co na dwuletnie dziecko nie jest rekordem świata, ale pamiętamy przecież wszyscy, jaki był punkt wyjścia... Maleństwo czuje się dobrze. Ma sporo energii, wciąż domaga się słodyczy, bardzo fajnie bawi się też z Bellą, która przychodzi ją odwiedzać. Powoli leczymy zarówno ropień na głowie, jaki zrobił jej się po ostatniej wizycie w szpitalu (w miejscu, gdzie miała założone wkłucie) i uczulenie, którego nabawiła się po którymś z leków... Nieprawdopodobna jest wola życia, jaka jest w tym dziecku. Z tyloma współwystępującymi chorobami, po tylu przejściach, po takich kryzysach, gdy było już prawie pewne, że już po wszystkim - ona żyje, bo postanowiła sobie, że chce żyć!
MARZEC 2017
Anastasia wciąż w szpitalu. Waży już 5,5 kg. Na niespełna dwuletnie dziecko to wciąż za mało, ale ta dziewczynka walczy naprawdę dzielnie.
LUTY 2017
Mała Anastasia znów na zakręcie... Całą noc wymiotowała i miała biegunkę, co przy tak wątłym ciałku od razu odbiło się na wadze... Doktor Ola zbadała ją dokładnie i stwierdziła obfite wycieki ropne w uszach, mała jedzie więc dziś do szpitala na pobranie krwi i początek kolejnej antybiotykoterapii.
LUTY 2017
Mała czuje się coraz lepiej, coraz częściej się uśmiecha, wydaje się że leczenie przynosi rezultaty.
STYCZEŃ 2017
Dziewczynka zaczęła leczenie przeciwgruźlicze, które bardzo obciąża organizm. A ponieważ organizm Anastasi bez tego jest bardzo słaby - potrzebne jest jej Wasze mocne wsparcie. Dziewczynka odkąd do nas trafiła - jest na krawędzi, ale walczy bardzo dzielnie!
GRUDZIEŃ 2016
Nasza mała Anastasia przyjęła chrzest.
GRUDZIEŃ 2016
Dziś w Kasisi cała uwaga skupia się na Anastasi. Mała jest bardzo słaba. Od kilku dni przyjmuje kolejną serię zastrzyków. Bardzo Was prosimy o modlitwę w jej intencji i dużo dobrych myśli. Bardzo potrzebuje teraz Waszego wsparcia. Póki co nie możemy przekazać Wam dobrych informacji, mała wciąż traci na wadze, osłabiają ją kolejne dawki lekarstw, które musi przyjmować. Wierzymy jednak, że wszystko będzie dobrze i już niebawem jej stan zacznie się poprawiać.
pokaż starsze

Ala i Ewa

Paulina Błazińska

Fundusz im. Christophera Sakali

Chcemy, by to zło, jakie wpadło znienacka do życia naszego Domu, wywołało reakcję w postaci czynnego dobra. Ruszamy z Funduszem im. Christophera Sakali. Będziemy wspierali chore dzieci na odziale onkologicznym szpitala w Lusace, a w Kasisi stworzymy Centrum Talentów dając naszym podopiecznym przestrzeń do rozwoju i pielęgnowania swoich zainteresowań.