Spiżarnia dla Kasisi

 

Środki przekazywane przez Was w ramach projektu „Adoptuj z sercem” obliczone są na zaspokojenie absolutnie minimalnych potrzeb. Chcielibyśmy jednak stopniowo podnosić poziom codziennego życia naszych dzieci. W tym celu uruchomiliśmy kolejny projekt „Spiżarnia dla Kasisi”. Chcemy dzięki niemu lepiej zbilansować posiłki dzieci i dopasować je do ich potrzeb rozwojowych. Marzeniem sióstr jest, by mogły np. trzy razy w tygodniu dawać im kurczaka (dziś dzieci jedzą mięso raz w tygodniu), dostarczać im więcej witamin, nabiału, móc zakupić specjalne wzbogacone mleko dla maluchów, które trafiają do sierocińca najczęściej z chorobą głodową i wymagają długotrwałego specjalistycznego odżywiania. Chorym dzieciom siostry pragną zapewnić odpowiednią dietę czy odżywki dostosowane do ich stanu zdrowia.

 

Poniżej prezentujemy produkty najczęściej używane w kuchni w Kasisi oraz te najbardziej tutaj pożądane. Klikając w każdy z nich, możesz dzięki zdjęciom, opisom i filmikom dowiedzieć się, jak są one wykorzystywane.  Te produkty są stale potrzebne w Spiżarni w Kasisi. Pomóż nam ją zapełnić, aby siostry mogły przygotowywać codziennie pełnowartościowe posiłki dla naszych dzieci. Możesz to zrobić jednorazowo, ale zachęcamy do stałego zlecenia dowolnej kwoty na comiesięczne zakupy.

 

Klikając w obrazek z wybranym produktem, dowiesz się także, jaki jest jego koszt. Zaznaczając „+”/ „–”, będziesz mógł sprawdzić, ile porcji danego produktu może trafić do naszej Spiżarni za kwotę, którą planujesz przekazać. Natomiast w okienku podpisanym „wartość produktów” możesz na bieżąco kontrolować wysokość kwoty, którą chcesz przekazać na jedzenie dla naszych dzieci.

 

Dla osób, które dofinansują naszą Spiżarnię, dzieci przygotowały cały szereg podziękowań - niespodzianek. Jakich? Dowiesz się tego, dokonując wpłaty (poniższy przycisk „Przekazuję”). Po jej dokonaniu otrzymasz specjalny e-mail z wyjątkowym podziękowaniem. Każda wpłata to szansa na inną, losowo wybraną niespodziankę.



Produkty

PLN

Banany

Banany w Afryce nie są rarytasem. Rosną i owocują bez wyjątkowej pielęgnacji przez cały rok. Stąd ich ważne miejsce w afrykańskiej diecie. Wyglądają i smakują zdecydowanie inaczej niż te polskie, bo nie dojrzewają w kontenerach szczelnie zapakowane w plastikowe torby, nadmuchane odpowiednią chemią. Na zbiory mogą poczekać na drzewach, nikt nie dba o ich krzywiznę i odcień żółtości. Smakują za to doskonale, a ich smak doceniają codziennie wychowankowie sierocińca. Przedszkolaki w przerwie między bieganiem za piłkami a eksploatacją huśtawek dostają je na drugie śniadanie.

Koszt produktu: szt.
+ -

Fasola

Fasola jest pożywna i dostarcza białko, dlatego wykorzystuje się ją w różnych potrawach. Jest jednym z podstawowych produktów diety afrykańskiej. Może być podana jako dodatek z gulaszem lub jako posiłek główny. Gotuje się ją również w połączeniu z kukurydzą lub maniokami. Bywa używana w zupach, a nawet do wypieku ciast i chleba.

Koszt produktu: szt.
+ -

Kapenta

Małe rybki. Mają około trzech centymetrów. Są tak małe, że trudno je oprawić, ale nie o samo mięso tu chodzi. Je się je w całości i choć zapach, jaki się rozchodzi w trakcie ich gotowania raczej nie pobudza apetytu, Zambijczycy za nimi przepadają, podobnie jak za nshimą. Rybki te są ponadto źródłem protein. Wyławia się je drobnymi sieciami, po czym suszy na słońcu. Wystarczy kilka godzin, by kapenta z sieci trafiła na sprzedaż. 20 kg worek kapenty kosztuje aż 300 dolarów, więc nie często ryba ta pojawia się na stołówce w Kasisi. Wywołuje taką samą radość jak kurczak. Jak się ją podaje? Rybki lądują na patelni, smaży się je na tłuszczu, dodaje pomidory i przyprawy. Przysmak podaje się z nshimą i koniecznie z warzywami.

Koszt produktu: szt.
+ -

Kurczak

Niby nic specjalnego. Różne części kurczaków lądują na polskich stołach w najrozmaitszych postaciach, od rosołu poczynając na kurczaku w pięciu smakach z woka kończąc. W Kasisi kurczak, choć bardzo pożądany, ze względu na swoją stosunkowo wysoką cenę gości na talerzach zaledwie raz w tygodniu. Dla dorastających dzieci to zdecydowanie za rzadko.

Koszt produktu: szt.
+ -

Lizaki

Które dziecko nie lubi lizaków? Nie ma takich? W Kasisi też nie! Lizaki zawsze robią furorę, gdy tylko pojawią się w zasięgu wzroku dzieci. A dzieci, których życie nie rozpieszcza, trzeba czasem rozpieszczać w inny sposób, stąd w Spiżarni musi być zapas radości na patyku.

Koszt produktu: szt.
+ -

Mleko dla dzieci

Do Kasisi najczęściej trafiają niemowlęta w pierwszych kilku godzinach lub dobach życia. Bardzo często zaniedbane już od samego początku życia, wymagają medycznego wsparcia i intensywnej opieki. Mleko w proszku jest produktem niezbędnym w Kasisi i nigdy nie może go tu zabraknąć. Niestety z uwagi na to, że jest to towar bardzo pożądany, sprzedawcy chętnie windują ceny.

Koszt produktu: szt.
+ -

Nshima

Nshima na talerzu jest najważniejsza. Ta powstająca z mąki kukurydzianej masa o konsystencji puree ziemniaczanego i smaku rozgotowanego ryżu jest w tej części Afryki tak ważna na talerzu, jak w Polsce ziemniak do schabowego… a wręcz ważniejsza: Zabijczyk nawet tuż po obfitym posiłku we włoskiej restauracji zapytany o to, czy jadł obiad, odpowie: „Of course not!“ W Kasisi wszyscy za Nshimą przepadają.

Koszt produktu: szt.
+ -

Orzechy ziemne

Waluta. Dzięki orzechom ziemnym można wiele załatwić. W Afryce plony ziemi, to co uda się zebrać, wyhodować jest twoje i, w odpowiednich proporcjach, możesz to wymienić na inne dobra. Orzechy ziemne, oprócz wysokiej pozycji w handlu wymiennym, mają również duże znaczenie jako doskonała przekąska i baza dań. Surowe orzechy smakują jak fasola, są miękkie i mokre. W siostrzanej kuchni są prażone, solone. Wtedy zupełnie zmieniają smak. Te z polskich sklepów, zapuszkowane z solą z Wieliczki mogą się przed afrykańskimi schować. Dzieci w Kasisi jedzą orzechy także podawane na ciepło, jako dodatek do posiłków.

Koszt produktu: szt.
+ -

Pomidory

Znane chyba pod każdą szerokością geograficzną. W zasadzie niczym się nie różnią od tych z polskich zbiorów, choć zdaniem wielu polskiego pomidora w środku lata nie zastąpi żaden inny. Podobnie jak w naszej kuchni pomidory w Afryce jada się surowe i przetworzone, są bazą zup i sosów.

Koszt produktu: szt.
+ -

Repu

Dzieci bardzo potrzebują warzyw, a repu jest jednym z nich. Przetworzone liście repu Polak na podstawie ich wyglądu weźmie za szpinak. Nie pomyli się wiele, bo w smaku to coś pomiędzy kapustą i szpinakiem właśnie. Repu rośnie w ogrodzie w Kasisi, ale warzywa w nim rosnące to zaledwie kropla w morzu potrzeb, by wykarmić 250 dzieci. Zieleninę trzeba więc przywozić z farmy.

Koszt produktu: szt.
+ -

Ryż

Jeden pięćdziesięciokilogramowy worek ryżu nie wystarcza na długo. Kolejne są otwierane co kilka dni. Dla urozmaicenia menu ryż trafia na stół w zastępstwie nshimy. Ryż podawany jest bez przypraw, po prostu ugotowany. Stanowi podstawę posiłku. Okraszony fasolą w sosie, znika z talerza nie za pomocą widelca, łyżki czy pałeczek, ale palców. Sztućce nie są potrzebne do tego, by smakowało.

Koszt produktu: szt.
+ -

Witaminy żelki

Wszyscy znamy misie żelki. Te wzbogacone w witaminy i dostępne w naszych aptekach są uwielbiane przez dzieci w Kasisi. Siostra Mariola wynagradza nimi wszystkich, którzy codziennie muszą przyjmować różne dawki leków. Dzięki misiom ten obowiązek nigdy nie jest przykry, a w kolejce po leki podstępnie ustawiają się nawet Ci, którzy ich nie potrzebują.

Koszt produktu: szt.
+ -

DLA KAŻDEGO COŚ DOBREGO - PROGRAM LOJALNOŚCIOWY

Dla wszystkich wspierających finansowo naszą Spiżarnię przygotowaliśmy specjalny program lojalnościowy „Dla każdego coś dobrego”. Ty przyczyniasz się do tego, żeby nasze dzieciaki dostały „coś dobrego” na swoim talerzu, my zadbaliśmy o to, abyś i Ty dostał „coś dobrego”, co będzie Ci przypominało Kasisi, wywoływało uśmiech czy miłe skojarzenia z Afryką.

 

Za przekazywane na rzecz Spiżarni kwoty pieniężne możesz bowiem zdobywać punkty, gromadzić je i wymieniać na gadżety związane z Kasisi, Zambią i naszą Fundacją oraz na Statusy w ofercie specjalnej Big Five.Przygotowaliśmy w ramach programu wiele ciekawych propozycji.

Sprawdź je

Piątkowe myśli Szymona

Przygotowaliśmy także niespodziankę dla wszystkich, którzy cenią myśli i spostrzeżenia Szymona Hołowni.

 

Raz w tygodniu, w piątki, możesz od nas otrzymywać e-maile z jego wpisami. A dlaczego właśnie w piątek i co to ma wspólnego z projektem Spiżarnia, możesz dowiedzieć się tutaj…

Bądź na bieżąco: