Install flash.

SPIŻARNIA DLA KASISI

Środki przekazywane przez Was w ramach projektu „Adoptuj z sercem” obliczone są na zaspokojenie absolutnie minimalnych potrzeb. Chcielibyśmy jednak stopniowo podnosić poziom codziennego życia naszych dzieci. W tym celu uruchomiliśmy kolejny projekt „Spiżarnia dla Kasisi”. Chcemy dzięki niemu lepiej zbilansować posiłki dzieci i dopasować je do ich potrzeb rozwojowych. Marzeniem sióstr jest, by mogły np. trzy razy w tygodniu dawać im kurczaka (dziś dzieci jedzą mięso raz w tygodniu), dostarczać im więcej witamin, nabiału, móc zakupić specjalne wzbogacone mleko dla maluchów, które trafiają do sierocińca najczęściej z chorobą głodową i wymagają długotrwałego specjalistycznego odżywiania. Chorym dzieciom siostry pragną zapewnić odpowiednią dietę czy odżywki dostosowane do ich stanu zdrowia.

Poniżej prezentujemy produkty najczęściej używane w kuchni w Kasisi oraz te najbardziej tutaj pożądane. Klikając w każdy z nich, możesz dzięki zdjęciom, opisom i filmikom dowiedzieć się, jak są one wykorzystywane.  Te produkty są stale potrzebne w Spiżarni w Kasisi. Pomóż nam ją zapełnić, aby siostry mogły przygotowywać codziennie pełnowartościowe posiłki dla naszych dzieci. Możesz to zrobić jednorazowo, ale zachęcamy do stałego zlecenia dowolnej kwoty na comiesięczne zakupy.

Klikając w obrazek z wybranym produktem, dowiesz się także, jaki jest jego koszt. Zaznaczając „+”/ „–”, będziesz mógł sprawdzić, ile porcji danego produktu może trafić do naszej Spiżarni za kwotę, którą planujesz przekazać. Natomiast w okienku podpisanym „wartość produktów” możesz na bieżąco kontrolować wysokość kwoty, którą chcesz przekazać na jedzenie dla naszych dzieci.

Dla osób, które dofinansują naszą Spiżarnię, dzieci przygotowały cały szereg podziękowań - niespodzianek. Jakich? Dowiesz się tego, dokonując wpłaty (poniższy przycisk „Przekazuję”). Po jej dokonaniu otrzymasz specjalny e-mail z wyjątkowym podziękowaniem. Każda wpłata to szansa na inną, losowo wybraną niespodziankę.

PRODUKTY

Mikołaj z czekolady

Ho... ho... ho... Święty jedzie z prezentami:) To dzięki niemu dzieci mogą poczuć magię świąt. Tutaj nasz Mikołaj w wersji czekoladowej ;)

Ser

Ser dostarcza energii i witamin! Jest doskonałym źródłem wapnia tak ważnego dla dzieci i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu. Może być podawany pod wieloma postaciami : na kanapkach lub jako dodatek lub składnik  innych dań.

Wędliny

Siostry cały czas stoją przed wyzwaniem, jakim jest uzupełnianie niedoborów białka w diecie dzieci. Obok mięsnych obiadów, które udaje nam się już dzieciakom zapewniać, choć jeszcze cały czas nieregularnie, sposobem na choć częściowe rozwiązanie tego problemu mogą być kanapki z wędliną. U nas to tradycyjne codzienne śniadanie. Dla naszych dzieciaków – rarytas, dzięki któremu mają szansę na prawidłowy rozwój.

Dżem

Dżem powstaje z sezonowych owoców i pomaga zachować smak i trwałość owoców na dłużej. Zawiera w sobie mnóstwo witamin (głównie C), które młodym organizmom pozwalają na prawidłowy rozwój i zapobiegają wielu dolegliwościom. Od dziś naleśniki z dżemem mogą stać się przebojem naszej kasiskiej stołówki.

Miód

O dobroczynnych właściwościach miodu nie trzeba nikogo informować. To jeden z najcudowniejszych produktów, które dała nam natura – zawiera cukry proste, które są niezwykle łatwo przyswajane przez organizm, witaminy oraz inhibię – czynnik bakteriobójczy. W Kasisi Siostry wykorzystują często miód jako lekarstwo na drobne przypadłości dzieci. A w dodatku jest taki smaczny! I w herbacie i na kromce chleba - mniam :)

Świąteczny kosz pełen pyszności

Podaruj podopiecznym Kasisi świąteczny kosz pełen owoców i słodyczy:) Zebraliśmy w nim to co dzieciaki lubia najbardziej. Doskonały prezent na Mikołajki albo na pod choinkę:)

Świąteczne pierniczki

Mąka pszenna, mleko, jajka, karmelizowany cukier, miód, cynamon i imbir czy nie brzmi doskonale. Słodkie i pożywne a do tego tak bardzo świąteczne!

Cukierki Świąteczne

Kto przynajmniej raz w życiu nie wieszał ich na choince z namaszczeniem przywiązując wstążeczkę?:) Pozwólmy poczuć radość naszym dzieciakom z podkradania tych słodkości ze światecznego drzewka.

Banany

Banany w Afryce nie są rarytasem. Rosną i owocują bez wyjątkowej pielęgnacji przez cały rok. Stąd ich ważne miejsce w afrykańskiej diecie. Wyglądają i smakują zdecydowanie inaczej niż te polskie, bo nie dojrzewają w kontenerach szczelnie zapakowane w plastikowe torby, nadmuchane odpowiednią chemią. Na zbiory mogą poczekać na drzewach, nikt nie dba o ich krzywiznę i odcień żółtości. Smakują za to doskonale, a ich smak doceniają codziennie wychowankowie sierocińca. Przedszkolaki w przerwie między bieganiem za piłkami a eksploatacją huśtawek dostają je na drugie śniadanie.

Kurczak

Niby nic specjalnego. Różne części kurczaków lądują na polskich stołach w najrozmaitszych postaciach, od rosołu poczynając na kurczaku w pięciu smakach z woka kończąc. W Kasisi kurczak, choć bardzo pożądany, ze względu na swoją stosunkowo wysoką cenę gości na talerzach zaledwie raz w tygodniu. Dla dorastających dzieci to zdecydowanie za rzadko.

Nshima

Nshima na talerzu jest najważniejsza. Ta powstająca z mąki kukurydzianej masa o konsystencji puree ziemniaczanego i smaku rozgotowanego ryżu jest w tej części Afryki tak ważna na talerzu, jak w Polsce ziemniak do schabowego… a wręcz ważniejsza: Zabijczyk nawet tuż po obfitym posiłku we włoskiej restauracji zapytany o to, czy jadł obiad, odpowie: „Of course not!“ W Kasisi wszyscy za Nshimą przepadają.

Pomidory

Znane chyba pod każdą szerokością geograficzną. W zasadzie niczym się nie różnią od tych z polskich zbiorów, choć zdaniem wielu polskiego pomidora w środku lata nie zastąpi żaden inny. Podobnie jak w naszej kuchni pomidory w Afryce jada się surowe i przetworzone, są bazą zup i sosów.

DLA KAŻDEGO COŚ DOBREGO - PROGRAM LOJALNOŚCIOWY

Dla wszystkich wspierających finansowo naszą Spiżarnię przygotowaliśmy specjalny program lojalnościowy „Dla każdego coś dobrego”. Ty przyczyniasz się do tego, żeby nasze dzieciaki dostały „coś dobrego” na swoim talerzu, my zadbaliśmy o to, abyś i Ty dostał „coś dobrego”, co będzie Ci przypominało Kasisi, wywoływało uśmiech czy miłe skojarzenia z Afryką.

Za przekazywane na rzecz Spiżarni kwoty pieniężne możesz bowiem zdobywać punkty, gromadzić je i wymieniać na gadżety związane z Kasisi, Zambią i naszą Fundacją oraz na Statusy w ofercie specjalnej Big Five.Przygotowaliśmy w ramach programu wiele ciekawych propozycji.

Sprawdź je...

PIĄTKOWE MYŚLI SZYMONA

Przygotowaliśmy także niespodziankę dla wszystkich, którzy cenią myśli i spostrzeżenia Szymona Hołowni.

Raz w tygodniu, w piątki, możesz od nas otrzymywać e-maile z jego wpisami. A dlaczego właśnie w piątek i co to ma wspólnego z projektem Spiżarnia, możesz dowiedzieć się tutaj...